Astăzi facem pate de creier cu lămâie și pătrunjel, un preparat delicios și apreciat chiar și de cei care nu mănâncă organe.
Dacă pe vremuri era o specialitate care se pregătea cu ceapă sau pane, azi a venit crema să îl facem și sub o altă formă.
Când vine vorba de creier, îmi aduc aminte de primii ani petrecuți în bucataria unui restaurant din Arad, ca practicant. Era un produs atât de solicitat și era musai să ai pe cineva la bucătărie sau să “mituiești” vreun ospătar și destul de rar găsit prin restaurante, deoarece mare parte din cantitatea de carne de porc era livrată la export.
Poate fi servit ca gustare caldă, alaturi de alte preparate sau ca fel principal.
Deși conține foarte mult colesterol, are grăsimi sănătoase, și nu ar trebui să-l excludem total din dietă, benefice în special pentru sistemul nervos. Fiind o sursă foarte bună şi de fier, dar și de vitaminele B6 şi B12, cea din urmă se găsindu-se în puţine alimente şi este importantă în prevenirea anemiei şi a bolilor nervoase, dar şi vitamine precum C şi E.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar ai modul simplu de preparare.
Pentru alte diferite rețete cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingredinete:
Mod de preparare:
Pentru început vom pune o oală încăpătoare cu 2 litrii de apă la fiert, 1 lingură de sare, boabele de piper, oțetul.
Când dă în clocot adăugăm treptat bucățile de creier astfel încât apa să nu se oprească din clocotit. Din momentul în care am adăugat ultima bucată fierbem 5-6 minute la foc mediu.
Scoatem bucățile de creier pe o tavă, le acoperim cu o folie de prospețime și le lăsăm să se răcească complet.
Când s-a răcit creierul îl alegem din tavă fără boabele de piper și foile de dafin și îl punem într-un castron alături de uleiul de măsline, piperul, zeama de la o jumătate de lămâie și mixăm cu ajutorul unui blender până obținem o compoziție fină, cremoasă și omogenă.
Tocăm ceapa și pătrunjelul mărunt, le adăugăm peste pate și verificăm de gust, dacă mai trebuie sare ori zeamă de lămâie.
Mie îmi place cu pâine prăjită, și extra ceapă și pătrunjel. Spor la treabă și poftă bună!