Categoric acest Tort de ciocolată cu mascarpone, jeleu și mousse de vișine va fi îndrăgit și apreciat de toți iubitorii de ciocolată și fructe. Blat umed de cacao, jeleu de vișine, mouse de vișine și glazură delicioasă de ciocolată, un deliciu care pe noi ne-a fermecat.
Deși la prima vedere pare destul de greu de făcut, nu este absolut deloc, până și blatul se prepară din ouă întregi direct într-un singur castron. Timpul de preparare este puțin mai lung, dar merită orice efort și așteptare pentru că rezultatul este de-a dreptul spectaculos!
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare descris las cu pas pentru o reușită garantată.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
2 ouă întregi
Un praf de sare
250 g zahăr tos
220 g faină albă tip 000
50 g cacao de bună calitate
5 g bicarbonat de sodiu
7 g praf de copt
70 ml lapte cu 3,5% grăsime
60 ml ulei vegetal cu gust neutru
150 ml apă fierbinte
Ingrediente pentru jeleul de vișine
300 g vișine proaspete sau congelate
50 g zahăr tos
10 g amidon alimentar din porumb
5 g gelatină pudră
25 ml apă rece
Ingrediente pentru mousse-ul de vișine
150 g vișine proaspete sau congelate
50 g zahăr tos
500 g mascarpone
150 g lapte condensat îndulcit pentru prăjituri
250 ml smântână din lapte pentru frișcă cu 35% conținut de grăsime
50 g zahăr pudră
10 g gelatină pudră
50 ml apă rece
Ingrediente pentru glazură:
60 g ciocolată cu 50% conținut se cacao
1 lingură de ulei
Mod de preparare pentru blat
Preîncălzim cuptorul la 165 de grade Celsius.
Tapetăm fundul unei forme rotunde de 20 cm cu hârtie de copt.
Punem făina cu cacaua, bicarbonatul și praful de copt într-un castron.
Într-un castronel punem uleiul cu laptele.
Punem ouăle cu zahărul, sarea și le batem până se topește complet zahărul.
Cernem amestecul de făină peste compoziția umedă și omogenizăm cu ajutorul unei spatule.
Adăugăm și apa fierbinte direct luată de pe foc și mixăm energic cu ajutorul unui tel sau cu un robot de bucătărie până obținem o compoziție omogenă.
Turnăm compoziția în tavă și o dăm la cuptor pentru 40 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem din cuptor și lăsăm 15 minute în tava în care s-a copt după care răsturnăm pe un grătar și lăsăm să se răcească complet. Ideal ar fi după ce ajunge la temperatura camerei să înfoliați blatul și să îl mai lăsați la rece pentru vreo 2-3 ore sau peste noapte. Se lucrează mult mai ușor cu el.
Mod de preparare pentru jeleul de vișine.
Punem gelatina la hidratat în apa rece pentru 10 minute și o dăm deoparte.
Într-o crăticioară punem vișinele, amidonul, zahărul și le punem la foc mediu spre minim până începe să se îngroașe. Reducem focul la minim și amestecăm până obținem o compoziție similară unui sos gros. Atenție, trebuie să amestecați într-una de la început pană la final pentru a evita formarea cocoloașelor. Lăsăm să se tempereze ușor.
Adăugăm gelatina hidratată cât încă este caldă compoziția de vișine, amestecăm și dăm deoparte.
Mod de preparare pentru mousse-ul de vișine.
Punem gelatina la hidratat în apa rece pentru 10 minute și o dăm deoparte.
Batem smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul pudră până se intareste. Dăm la rece până în momentul în care vom avea nevoie de ea.
Mixăm vișinele cu ajutorul unui blender pană obținem o compoziție omogenă.
Punem la foc piureul de vișine împreună cu zahărul tos. După 2-3 clocote, oprim focul, lăsăm să se tempereze ușor după care adaugăm gelatina hidratată și lăsăm să se răcească complet.
Într-un castron mixăm mascarponele împreună cu laptele condensat până se omogenizează. Nu mixați nici la viteză mare și nici prea mult, că riscați să se taie.
Adăugăm piureul de vișine rece, dar nu de la frigider, omogenizăm.
Încorporăm treptat frișca bătută în cea de vișine și omogenizăm ușor cu ajutorul unei spatule de Silicon. Scoatem 150 g de mousse din compoziție și o dăm deoparte iar ceea ce a rămas împărțim în două părți egale.
Îndepărtăm capacul blatului astfel încât să fie drept. Apoi îl tăiem în trei părți egale.
Punem un blat și întindem jumătate din jeleul de vișine. Dacă s-a prea întărit încălzim ușor.
Adăugăm una din părțile de mousse, punem al doilea blat, presăm ușor, jeleul rămas, partea a doua de mousse, al treilea blat, presăm ușor astfel încât să facă priză cu mousse-ul și ultima parte de 150 g de mousse. Nivelăm si dăm la rece musai pentru 2 ore.
Topim ciocolata cu uleiul într-un castron.
Turnăm glazura peste ultimul strat de mousse, nivelăm și dăm la rece pentru 6 ore.
Iacă am ajuns și la finalul rețetei Tort de ciocolată cu mascarpone, jeleu și mousse de vișine. Spor la treabă și să vă fie de folos!