Ciocoliva – Desertul românesc de lux

( 5 out of 5 )
Loading...
Ciocoliva - Desertul românesc de lux
  • -4 bucServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 2:0 hTimp de gatire
  • 2:30 hGata in
Print Recipe

Ciocoliva – Desertul românesc de lux

Azi facem Ciocoliva – Desertul românesc de lux cu care sper să vă impresionez și de această dată.

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Practic Coliva este un preparat autentic și tradițional românesc asociat în mod regulat cu ritualurile funerare și comemorările. Practic este un desert realizat din grâu sau arpacaș fiert, care este apoi amestecat cu nucă măcinată, zahăr, stafide, și alte condimente.

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Aromat cu rom sau alte arome pentru a îmbogăți gustul. De obicei suntem obișnuiți să o regăsim aranjată pe platouri sub formă de cruce și decorată cu bomboane, ciocolată, cacao, zahăr pudră, cocos, etc. Este un simbol al comemorării persoanelor decedate și este servită în timpul slujbelor religioase sau altor ceremonii dedicate.

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Mergem pe coliva tradițională făcută din doar câteva ingrediente simple și la îndemâna tuturor și nu cred să existe vreo problemă pentru nimeni să realizeze această minunăție la cel mai înalt nivel.

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Gust perfect echilibrat între colivă și ciocolată de zici că au fost făcute una pentru cealaltă. Acum nu îmi rămâne decât să vă doresc spor la treabă și să vă fie de folos!

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Cum facem Ciocoliva – Desertul românesc de lux

Ingrediente:

  • 250 g arpacaș sau grâu, eu am folosit grâu pentru ca îmi place mai mult textura
  • 2 l apă
  • 1/2 linguriță sare
  • 200 g zahăr pudră
  • 100 g nucă coaptă și tocată grosier
  • 100 g nucă măcinată
  • 40 ml rom de bună calitate
  • Coaja de la o lămâie netratată
  • 600 g ciocolată de care doriți și vă place
  • Extra pentru decor: ciocolată și coloranți praf pentru ciocolată

Mod de preparare:

Topim tipurile de ciocolată atât pentru decor cât și pentru glasat pe bain Marie și ungem formele pentru a le decora.

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Apoi turnăm puțin din ciocolata aleasă în ele atât pe margini cât și pe fundul acestora. Dăm formele la frigider pentru 10-15 minute sau până se întăresc bine.

Dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici lămâia.

În primul rând tradiția spune că grâul trebuie musai spălat în 9 ape, timp în care la fiecare spălare se rostește rugăciunea Tatăl nostru, prin urmare dacă respectați acest aspect cu siguranță apa va rămâne limpede după a noua spălare.

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Într-o oală încăpătoare punem grâul cu 1,5 l de apă și sarea la fiert pe foc mare până începe să clocotească după care reducem focul la mic și fierbem aproximativ 2 ore și jumătate, timp în care, dacă este necesar mai adăugăm treptat diferența de apă care musai trebuie să fie clocotită. Dacă folosiți arpacaș, reduceți cu 25% cantitatea de apă. 

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Cam așa ar trebui să arate grâul, boabele să fie ușor “explodate” când este fiert iar apa nu trebuie să treacă peste boabele de grâu fierte. Punem un capac și lăsăm la răcit până a doua zi când este răcit complet.

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Cu ajutorul unei mașini de tocat măcinăm jumătate din cantitatea de grâu fiartă sau trecem cu ajutorul unui blender până simțim ca se leagă.

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Adăugăm zahărul pudră, nucă măcinată, nucă coaptă și tocată grosier, coaja de lămâie și amestecăm bine. Frământăm cu mâna până obținem o compoziție omogenă și ușor lejeră. Dacă vreți mai dulce, mai puteți adăuga zahăr pudră. În cazul în care compoziția este prea moale putem adăuga 1-2 biscuiți atât cât să se lege. Asta depinde și de calitatea grâului.

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Turnăm coliva în forme și o nivelăm presând ușor ca să acoperim toate golurile.
Ciocoliva - Desertul românesc de lux

Venim cu un strat de ciocolată peste, îl nivelăm și pe acesta. Dăm formele la frigider pentru minim o oră apoi le putem scoate din formă și este și gata de servit.

Spor la treabă și să vă fie de folos!

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password