Azi facem Ciocoliva – Desertul românesc de lux cu care sper să vă impresionez și de această dată.
Practic Coliva este un preparat autentic și tradițional românesc asociat în mod regulat cu ritualurile funerare și comemorările. Practic este un desert realizat din grâu sau arpacaș fiert, care este apoi amestecat cu nucă măcinată, zahăr, stafide, și alte condimente.
Aromat cu rom sau alte arome pentru a îmbogăți gustul. De obicei suntem obișnuiți să o regăsim aranjată pe platouri sub formă de cruce și decorată cu bomboane, ciocolată, cacao, zahăr pudră, cocos, etc. Este un simbol al comemorării persoanelor decedate și este servită în timpul slujbelor religioase sau altor ceremonii dedicate.
Mergem pe coliva tradițională făcută din doar câteva ingrediente simple și la îndemâna tuturor și nu cred să existe vreo problemă pentru nimeni să realizeze această minunăție la cel mai înalt nivel.
Gust perfect echilibrat între colivă și ciocolată de zici că au fost făcute una pentru cealaltă. Acum nu îmi rămâne decât să vă doresc spor la treabă și să vă fie de folos!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Topim tipurile de ciocolată atât pentru decor cât și pentru glasat pe bain Marie și ungem formele pentru a le decora.
Apoi turnăm puțin din ciocolata aleasă în ele atât pe margini cât și pe fundul acestora. Dăm formele la frigider pentru 10-15 minute sau până se întăresc bine.
Dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici lămâia.
În primul rând tradiția spune că grâul trebuie musai spălat în 9 ape, timp în care la fiecare spălare se rostește rugăciunea Tatăl nostru, prin urmare dacă respectați acest aspect cu siguranță apa va rămâne limpede după a noua spălare.
Într-o oală încăpătoare punem grâul cu 1,5 l de apă și sarea la fiert pe foc mare până începe să clocotească după care reducem focul la mic și fierbem aproximativ 2 ore și jumătate, timp în care, dacă este necesar mai adăugăm treptat diferența de apă care musai trebuie să fie clocotită. Dacă folosiți arpacaș, reduceți cu 25% cantitatea de apă.
Cam așa ar trebui să arate grâul, boabele să fie ușor “explodate” când este fiert iar apa nu trebuie să treacă peste boabele de grâu fierte. Punem un capac și lăsăm la răcit până a doua zi când este răcit complet.
Cu ajutorul unei mașini de tocat măcinăm jumătate din cantitatea de grâu fiartă sau trecem cu ajutorul unui blender până simțim ca se leagă.
Adăugăm zahărul pudră, nucă măcinată, nucă coaptă și tocată grosier, coaja de lămâie și amestecăm bine. Frământăm cu mâna până obținem o compoziție omogenă și ușor lejeră. Dacă vreți mai dulce, mai puteți adăuga zahăr pudră. În cazul în care compoziția este prea moale putem adăuga 1-2 biscuiți atât cât să se lege. Asta depinde și de calitatea grâului.
Turnăm coliva în forme și o nivelăm presând ușor ca să acoperim toate golurile.
Venim cu un strat de ciocolată peste, îl nivelăm și pe acesta. Dăm formele la frigider pentru minim o oră apoi le putem scoate din formă și este și gata de servit.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.