Vanilice – Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

( 5 out of 5 )
Loading...
Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise
  • -50 bucServings+
  • 20 mTimp de preparare
  • 20 mTimp de gatire
  • 40 mGata in
Print Recipe

Vanilice – Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Vanilice – Vanilițe superbe fursecuri sârbești fragede cu lămâie și gem de caise

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Vanilicele sunt unele dintre cele mai iubite prăjituri tradiționale din Serbia și Balcani, pregătite cu grijă mai ales de sărbători.

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Aceste fursecuri mici și fragede cuceresc prin simplitate și rafinament: două jumătăți de aluat fraged, aromat cu coajă de lămâie, se lipesc între ele cu un strat generos de gem acrișor de caise, apoi sunt tăvălite în zahăr pudră fin, ca într-o ninsoare dulce.

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Rezultatul este un desert delicat, care îmbină perfect prospețimea lămâii cu dulceața fructată a caiselor, un gust care amintește de copilărie și de mesele de familie. Vanilicele se păstrează bine mai multe zile, iar aromele devin și mai intense cu fiecare zi care trece.

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Cum facem Vanilice – Vanilițe superbe fursecuri sârbești fragede cu lămâie și gem de caise

Ingrediente:

  • 200 g untură de porc
  • 50 g zahăr pudră
  • 2 gălbenușuri
  • 20 g zahăr vanilat
  • Un praf de sare
  • Coaja de la o lămâie netratată
  • Sucul de la o lămâie mare sau 2 mai medii
  • 480-500 g făină albă tip 000
  • Dulceață la alegere dar să fie mai groasă 
  • Extra zahăr măcinat pentru pudrat

Mod de preparare:

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.

Tapetăm 2 tăvi mari de cuptor cu hârtie de copt.

Pentru început vom spumă untură cu zahărul pudră, praful de sare și zahărul vanilat până se deschide bine la culoare.

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Adăugăm gălbenușurile, sucul și coajă de lămâie și amestecăm în continuare până compoziția devine similară unei creme, legată, lucioasă și stabilă.

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Așa trebuie să arate.
Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Încorporăm făina astfel, punem 450 de g și amestecăm cu ajutorul unei spatule de silicon, apoi în funcție de cât de omogen este aluatul mai adăugăm sau nu făină. La final aluatul trebuie să fie perfect omogen, compact și nelipicios. Mie mi-a intrat 480 de grame de făină, asta depinde de cât de mari sunt gălbenușurile și de cât de mult suc am obținut din stoarcerea lămâilor. Nu insistați cu frământatul, că veți dezvolta rețeaua de gluten și nu vor mai ieși fragede.

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Punem aluatul într-o folie la frigider pentru jumătate de oră.

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Pe un plan de lucru imaginat ușor întindem tot aluatul cu o grosime de 4 mm și decupăm cu o formă de 3 cm diametru.

Punem pe tăvi și dăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 10 minute. Mare atenție, nu le coaceți mai mult ca se vor rumeni foarte tare, iar ele trebuie să iasă alb-gălbui.

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Le scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească complet în tăvile în care s-au copt. Apoi jumătate le umplem cu dulceață și le punem celelalte jumătăți deasupra. Le lăsăm pentru o oră să se stabilizeze dulceața. Asta ca să nu fugă una de pe cealaltă.

Vanilice - Vanilițe superbe fursecuri cu lămâie și gem de caise

Le trecem prin zahăr pudră și sunt gata de servit. Spor la treabă și poftă bună!

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Lost Password