Foi cu bulion – Rețetă de post cu cremă fină de griș și cocos și un strat generos de magiun de prune sunt prăjiturile copilăriei reinterpretate într-o variantă de post, dar la fel de aromate și fragede.
Combinația dintre foile subțiri pregătite cu bulion care capătă o culoare caldă și un gust discret fructat dar și crema catifelată de griș cu cocos transformă fiecare felie într-un desert simplu, dar surprinzător de savuros.
Între straturi, magiunul de prune aduce dulceața sa naturală și o notă ușor acrișoară, legând perfect toate aromele. După câteva ore de odihnă, prăjitura se frăgezește minunat, devenind un desert ideal pentru zilele de post, pentru mesele în familie sau pentru momentele în care vrei ceva dulce, tradițional și reconfortant.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru cremă de griș:
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Într-un castron punem uleiul, sucul de roșii, zahărul vanilat, zahărul tos, praful de sare și amestecăm bine până se topește complet zahărul.
Adăugăm făina și amestecăm cu ajutorul unei spatule de silicon. Teoretic ar trebui să nu fie nevoie să mai frământați cu mâna, dar acum depinde de cât de gros este sucul de roșii și de calitatea făinii.
Împărțim aluatul obținut în 4 părți egale și dăm forma bilelor.
Întindem fiecare bilă pe un plan de lucru presărat cu făină cu o dimensiune de 25/35 cm. Transferăm pe o hârtie de copt și înțepăm cu furculița din loc în loc. Dăm la cuptor pentru 7-8 minute sau până se rumenesc frumos. Le scoatem pe un grătar și le lăsăm să se răcească complet.
Punem laptele cu zahărul, zahărul vanilat la fiert. Înainte de a da în clocot, oprim focul și turnam grosul în ploaie amestecând constant cu un tel. Pornim din nou focul și fierbem un minut din momentul în care a început să clocotească.
Adăugăm uleiul de cocos și îl încorporăm în compoziție.
Adăugăm și fulgii de cocos, omogenizăm bine și dăm la rece pentru minim 2 ore, acoperit cu folie de prospețime în contact cu crema.
Asamblare:
Pentru a avea foi perfecte, eu le-am tăiat marginile și le-am îndreptat.
Scoatem crema de la frigider și o mixăm cu un robot de bucătărie atât cât să fie ușor de lucrat cu ea. Cam un minut.
Punem o foaie, jumătate din crema de griș, o nivelăm, a doua foaie, presăm ușor să facă priza cu cremă, magiunul, nivelăm, a treia foaie, a doua parte de cremă de griș și ultima foaie presând ușor. Punem prăjitură la loc răcoros acoperită cu un tocător. Lăsăm musai până a doua zi să se stabilizeze după care o putem tăia și servi.
Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.