Este sezonul afinelor, moment prielnic pentru a prepara o băutura alcoolica iubita de toți românii. Obținută din doar 3 ingrediente afinata se prepara ușor și cu ingrediente l îndemâna oricui.
Îmi aduc aminte de bunica mea, originara din județul Cluj, de la poalele munților Vlădeasa, cum in zilele de sărbătoare ale lunii August mergeam după afine.
Toți îmbarcați intr-o remorca a unui tractor pe niște bănci stăteam in 3-4 rânduri înșiruiți și înghesuiți. Dis de dimineața, încă de cu noaptea in cap plecam spre munte pana la poalele munților, după care o luam la pas spre vârful muntelui, cu o găleata pusă intr-o raniță(rucsac) și cu o olcică legată la brâu, tocmai pentru a putea culege cu ambele mâini.
Începeam de dimineața pana in jurul prânzului, când ne opream sa mâncam. Prânzul consta slănina friptă pe băț și cu untura picurată pe felii de pâine cu brânza de oaie, cu ceapa și roșii. Cam asta mânca toată lumea.
După vreo 2 ore o luam din nou pe alta parte a muntelui și după ce reușeam sa umplem gălețile, coboram spre tractor și plecam spre casa.
Din afine făceam dulceața de afine, sirop de afine, afinata sau le mâncam ca atare.
Curățăm afinele de aventualele frunze și le punem cu zahar intr-o damigeana/ sticla / vas care se poate închide etanș. Agitam bine și le lăsam la loc răcoros pentru 2-3 zile timp in care agitam de câteva ori pe zi pana se dizolva zaharul. După ce tot zaharul s-a topit adăugăm alcoolul și lăsam 2 săptămâni la macerat, la loc răcoros după care strecuram. Punem afinata in sticle spălate și sterilizate și putem păstra 2-3 ani fără sa se strice. Afinele rămase le punem in borcane sterilizate si le putem folosi pentru diferite prăjituri. Sau lăsam afinele in afinata și când servim putem turna și câteva afine, nu este nici o problema. Simplu ca buna ziua, o băutura traditionala sănătoasă și