Coronițe cu brânză dulce de vaci și stafide
Ideea acestor coronițe a pornit de la rețeta de brânzoaice trandafir cu brânză și stafide, pe care nu am mai făcut-o de foarte mulți ani. Însă lipsa de antrenament și-a spus cuvântul :))) împăturirea lor nu a fost cea mai bună, uitând să bag fiecare colț sub baza branzoaicei și uite-așa la copt s-au desfăcut asemeni unor rotițe 🙂
Îmi aduc aminte pentru prima dată când am făcut această rețetă, eram prin clasa a 2-a și “vinovată” este tanti Lili, vecina și prietena de familie a părinților mei.
Mulți ani au trecut de atunci și îmi aduc aminte perfect gustul și parfumul brânzoaicelor de odinioară, perioadă în care nu exista lună să nu se facă de cel puțin 3-4 ori.
Astăzi a venit rândul să le dau din nou valoarea de altădată, doar că sub o altă formă!
Cum se fac coronițele cu brânză dulce de vaci și stafide?
Ingrediente necesare,
Pentru aluat:
Penttu umplutură:
Mod de preparare coronițe cu brânză dulce de vaci și stafide:
Prima dată ne vom ocupa de umplutură, vom pune toate ingredientele într-un castron și lăsam să se topească zahărul, să se hidrateze grișul și stafidele, pentru minim o oră. Dacă umplutura este prea moale, mai adăugăm o lingură de griș.
A venit și vremea aluatului! Punem cele 2 linguri de făină cu 1 lingură de zahăr, praful de sare și o treime din cantitatea de lapte și le omogenizăm. Le lăsăm deoparte pentru activarea drojdiei.
Punem făina într-un castron încăpător și facem o gaură în mijloc, adăugăm compoziția de drojdie, diferența de lapte, diferența de zahăr, zahărul vanilat, coaja de lămâie și gălbenușurile.
Cu ajutorul unei spatule, amestecăm până aceasta devine ineficientă și trecem la frământatul manual, până obținem un aluat elastic și omogen, după care încorporăm untul.
Lăsăm la dospit la loc calduț acoperit, pentru jumătate de oră sau până își dublează volumul.
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade.
Împărțim aluatul în 12 bucăți egale, și facem niște biluțe pe care le lăsăm să crească pentru 10-15 minute.
Pe un plan de lucru presărat cu făină intindem biluțele sub formă de cercuri cu diametrul de 14-15 cm iar cu ajutorul unui pinten tăiem marginile în 6 locuri, fiecare tăietură să aibă 2-2,5 cm.
Umplem aluatul și împăturim, una peste cealaltă, aducând marginile una spre cealaltă, lăsând o gaură mică în mijloc.
Punem câte 6 bucăți în fiecare tavă.
Le lăsăm 20 de minute la dospit, după care le ungem cu ou bătut și le băgăm la cuptor 15 minute la 200 grade după care scădem temperatura la 180 de grade pentru încă 15 minute sau până se rumenesc.
Le lăsăm să se tempereze, după care le dăm cu zahăr pudră și sunt gata de servit.
Spor la treabă și poftă bună!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Noemi
Cele 12 bile la aluatul împărțit câte grame are fiecare?
chefnicu
In jur de 100 de grame 🙂