Indiferent că le spuneți Brânzoaice – Poale în brâu – Bucte cu brânză și stafide sunt același lucru și la fel de bune.
Pufoase, moi, aromate și cu brânză din belșug, așa aș putea descrie brânzoaicele mele! Rețeta am primit-o de la o vecină, care recunosc…făcea cele mai bune poale-n brâu! Și pot spune că deși o fac de mai bine de 20 de ani, parcă tot ale ei sunt cele mai bune, nu știu de ce…că de băgat nu bagă nimic în plus, ba chiar uneori împarte o lămâie atât pentru aluat cât și pentru umplutură.
Pare-se ca la origine, rețeta este moldovenească, însă o regăsim și prin Ardeal și Banat deopotrivă.
Întotdeauna mi-au plăcut dulciurile, mai ales cele cu ciocolată, însă foarte mult și cele cu brânză, fie ea cremă, brânză dulce ori urdă.
Astăzi am avut niște musafiri tare drăguți, care deja îmi “comandaseră” ceea ce vroiau să mănânce, dar și dulce, cât se poate de tradițional, ca la bunica acasă. Am tot stat să mă gândesc ce să le fac și mi-am adus aminte de o păturată pe crumpi, o rețetă tradițională din Banat, simplă și rapid de făcut ar merge de minune iar ca desert niște brânzoaice cu brânză proaspătă de vaci, ușor vanilată cu stafide.
Bine am făcut, că la momentul de față am și podul plin de mulțumiri și eu mândru de alegerea făcută.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare pentru aluat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade, in momentul în care am terminat de frământat aluatul.
Toate ingredinetele trebuiesc să fie la temperatura camerei.
Pentru început punem într-un bol laptele bătut cu drojdia, zahărul tos și sarea, amestecăm ușor pentru activarea drojdiei și acoperim bolul cu o folie de prospețime.
Punem făina într-un bol încăpător și facem o gaură în mijloc, adaugăm compoziția de drojdie care deja a fost activată, gălbenușurile, coaja de lămâie și amestecăm cu o lingură de lemn, până aceasta devine ineficientă.
Adăugăm untul în aluat și frământăm până obținem un aluat fin, elastic și destul de lejer.
Punem aluatul într-un castron uns cu puțin ulei și îl acoperim cu o folie de prospețime, îl ținem la loc calduț, până își dublează volumul.
Mod de preparare pentru brânza cu stafide:
Punem toate ingredinetele într-un bol și amestecăm pentru omogenizare.
Acum că aluatul este dospit, îl intindem pe un plan de lucru presărat cu făină într-un pătrat aproximativ de 30/30 cm.
Tăiem aluatul în 16 sau 25 de pătrate egale (dacă doriți să le faceți mai mici) pe care le umplem cu compoziția de brânză.
Împăturăm aluatul deasupra compoziției de brânză aducând fiecare colț spre centrul pătratului.
Punem în tăvi tapetate cu hartie de copt la distanțe minim 3-4 cm între ele. Le lăsăm să dospească pentru ultima dată încă 10-15 minute.
Ungem cu un gălbenuș frecat cu 2 linguri de lapte și coacem pentru 18-20 de minute sau până se rumenesc frumos.
Presărăm zahăr pudră și sunt gata de servit.
Spor la treabă și poftă bună!