Azi facem o delicioasa Prăjitură Marco cu prune, ciocolată și bezea italiană, un deliciu de sezon 😍😍😍
După tarta cu prune a venit rândul și prăjiturii cu ciocolată, prune, topping lipicios și bezea italiană cremoasă cu gust de lime.
Această prăjitură a venit pe repede înainte, eram la servici alături de colegii mei și aveam poftă de dulce și cine să facă dulce, dacă nu eu?! :))
L-am luat pe Marco, un copil minunat, harnic și foarte respectuos și ne-am apucat de treabă, am început să ne gândim ce să facem și cum în bucătărie avem cam de toate, am zis să facem un Brownies sau tarta cu ciocolată, prune și migdale!
Însă cum socoteala de acasă nu se prea potrivește cu cea din târg, ne-a lipsit făina de migdale, așa că planurile s-au cam dat peste cap și am zis să facem un test să încercăm să facem o prăjitură cu ingredinetele pe care le avem și să le punem la ochi, dar în același timp să le cântărim și dacă iese ceva bun să facem și o rețetă, și uite-așa a apărut prajitura cu ciocolată, prune și bezea italiană cu lime.
De aceea am și hotărât să-i pun numele învățăcelului meu, cu asta încercând să-l motivez pe mai departe!
Ingrediente pentru blat:
Ingredinete pentru topping:
Ingrediente pentru bezea:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Amestecăm ingredinetele uscate într-un bol.
Batem untul cu zahărul și extractul de vanilie până se spumează. Încorporăm ouăle pe rând în compoziția de unt, mixând ușor.
Adăugăm extractul de vanilie, iaurtul grecesc și le încorporăm ușor cu ajutorul unei spatule.
Nu bateți prea mult că se vor separa.
Încorporăm ingredinetele uscate în cele umede și omogenizăm cu ajutorul unei spatule.
Turnăm compoziția într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm. Punem prunele deasupra cu scobitura în sus și le presăm ușor spre fundul tăvii. Presărăm 2-3 linguri de zahăr deasupra.
Dăm la cuptor 28-30 de minute sau până trece testul scobitorii.
Mod de preparare pentru piureul de prune:
În timp ce prajitura stă la cuptor punem prunele cu zahărul, apa și scorțișoara la fiert la foc mic până se înmoaie bine și se leagă, aproximativ 8-10 minute.
Cu ajutorul unui blender vertical mixăm compoziția până obținem un sos fin și omogen.
După ce prajitura s-a copt turnăm fierbinte piureul de prune, nivelăm și o lăsăm să se răcească. Porționăm după cât de mari ne plac feliile.
Mod de preparare pentru bezea:
Punem zahărul cu zeama de lime într-o crăticioară și lăsăm la foc mic, atât cât să se topească zahărul.
Într-un bol degresat batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare urme la suprafață. Turnăm treptat siropul de zahăr fierbinte și batem până se răcește.
Punem bezeaua într-un sac cu șpriț fără formă și formăm aveline deasupra feliilor de prăjitură. Cu ajutorul unei lămpi cu gaz ardem bezeaua și suntem gata de servit!
Simplu, rapid și gustos. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Dimensiune tavă: 25/35 cm