Prăjitura Valeriei – Foi cu nucă și cremă de ciocolată

( 4.4 out of 5 )
Loading...
  • -32 feliiServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 1:20 hGata in
Print Recipe

Prăjitura Valeriei – Foi cu nucă și cremă de ciocolată

Prăjitura Valeriei foi de bezea cu nucă și cremă de ciocolată fiartă pe aburi, un deliciu de zile mari.

Povestea acestei prăjituri este pe cât de interesantă, pe atât captivantă. Am mâncat-o pentru prima dată la o plimbare de seară cu cățelul meu T.J. Și poate vă întrebați cum pleci să plimbi cățelul și ajungi să mănânci prăjituri. Când ai același traseu zi de zi și mai treci și pe la porțile oamenilor, se întâmplă ca unii dintre ei să mai aibe căței, așa ne-am împrietenit cu tanti Valeria, o doamnă tare drăguță cu care mai schimb câte o vorbă in drumul meu. Și uite-așa din vorbă în vorbă am ajuns să ne cunoastem ceva mai bine, ea a aflat despre mine că sunt bucătar și eu despre ea că a lucrat ca și contabilă mai bine de 35 de ani și că îi place să prăjiturească.
Mai de fiecare dată când trec pe la poarta ei și ne intersectăm are câte ceva dulce. Așa a fost și zilele trecute cu această prăjitură de care m-am îndrăgostit instant. Am cerut rețeta și pentru că pe foaia pe care o avea scrisă, avea o denumire sugestivă a ceea ce conține, am ales să o denumesc “Prăjitura Valeriei – Foi cu nucă și cremă de ciocolată.
Este fragedă cu multă cremă de ciocolată cu unt de se topește în gură, se face rapid și ingredientele sunt simple și la îndemâna oricui. Iar cum nuca a făcut casă bună cu ciocolată, merită pe deplin orice efort pentru realizarea ei.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și veți obține o prăjitură delicioasă care poate fi unul din deserturile pentru sărbători.

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem Prăjitura Valeriei – Foi cu nucă și cremă de ciocolată

Ingrediente pentru blat:

  • 6 albușuri
  • Un praf de sare
  • 180 g zahăr tos
  • 150 g nucă măcinată
  • 30 g făină albă

Ingredinete pentru cremă:

  • 6 gălbenușuri
  • 2 ouă întregi
  • 200 g zahăr tos
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 40 g cacao de bună calitate
  • 150 g unt la temperatura camerei

Ingrediente pentru glazură:

  • 150 g ciocolată neagră cu 70% cacao
  • 75 g unt cu minim 82% grăsime
  • 70 ml lapte
  • 50 g nuci coapte tocate grosier

Mod de preparare pentru foi:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Decupăm 3 foi de copt cu dimensiunea de 20/30 cm.

Într-un castron amestecăm făina cu nuca și o dăm deoparte.

Punem albușurile cu un praf de sare într-un castron bine spălat și degresat. Cu ajutorul unui mixer de bucătărie le batem până lasă ușoare valuri la suprafață. Adăugăm zahărul în 4-5 tranșe și batem în continuare fără să ne oprim până obținem o spumă lucioasă și zahărul este topit.

Adăugăm compoziția de nucă în albușuri iar cu ajutorul unei spatule cu mișcări ușoare de sus în jos încorporăm ingredientele uscate.

Împărțim compoziția în 3 părți egale și o ungem pe cele 3 hârtii de copt, lăsând aproximativ un centimetru fără compoziție pe fiecare margine.

Coacem 15-18 minute sau până se rumenesc. Le putem coace pe toate cele 3 deodată dacă aveți un cuptor performant care să mențină caldura la aceeași temperatură pentru tot timpul coacerii.

Le scoatem afară din cuptor și le lăsăm să se răcească în tăvile în care s-au copt.

Mod de preparare pentru cremă:

Într-un castron termorezistent sau de inox punem gălbenușurile, ouăle întregi, zahărul, cacaua cernută, extractul de vanilie și le punem deasupra unui ibric cu apă la fiert, la foc mic, astfel încât fundul castronului să nu atingă apa. 

Amestecăm într-una până compoziția ajunge la 62 de grade. Luăm jos de pe oală și lasăm să se răcească.

Spumăm untul cu ajutorul unui tel atât cât să fie omogen, după care adăugăm pe rând câte o lingură din crema de cacao. După fiecare lingură de cremă adăugată amestecăm până la încorporare. Nu amestecăm mai mult decât este nevoie pentru a omogeniza.

Mod de preparare pentru glazură:

Punem la înfierbântat laptele cu untul și când deja începe să facă bule mici la suprafață, adaigăm ciocolata și o lăsăm așa pentru 2 minute. Omogenizăm și dăm deoparte.

Asamblare:

Desprindem foile de pe hârtie cu mare atenție să nu le rupem. Împărțim crema în 2 părți egale. Punem o foaie pe o tavă, ungem cu o parte din cremă, a doua foaie, a doua parte de cremă, a treia foaie și deasupra glazura și nuca coaptă.

O lăsăm până a doua zi, la frigider după care putem tăia și servi. Spor la treabă și poftă bună!

One Comment

  • Gabriela

    O prăjitură fina care “gâdilă” papilele gustative și celui mai “afon” in materie de dulciuri! Merita efortul!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password