Bulz ciobănesc cu brânză de burduf
Bulzul ciobănesc cu brânză de burduf îmi aduce aminte de serile de vară, când mergeam cu bunicii la “rând la oi”, asta însemnând că din primăvară și până toamna tarziu, oile erau plecate la munte și fiecare sătean care avea date oi la ciobănit, mergea după laptele muls. Asta era în funcție de numărul de oi, făceau ei niște calcule, dar nu știu să vă spun exact. Cert e că unii mergeau de două ori după lapte, alții de 10.
Uneori stăteai și câte 6-7 ore pe acolo și era musai ca săteanul să aducă de mâncare la ciobani, plus că trebuia să mănânci și tu ceva.
Era atât de frumos, încât îmi aduc aminte cu drag de acele nopți petrecute la mulsul oilor și nu avea cum să fie altfel, pentru in copil venit de la oraș dintre blocuri.
Atunci când făceau mămăligă mereu îi șopteam bunicii mele să facă și un bulz, de parcă nu erau de pregătit destule. Și parcă o văd și acum cum lua mămăliga aproape fierbinte în palmă, făcea mingea aia și efectiv o arunca în jar, satisfacandu-mi pofta.
Ceea ce găsim prin unele restaurante sub denumirea de bulz, nu este decât o mămăligă în straturi, care este mult mai ușor de făcut și nu are nici o legătură cu bulzul.
Ingrediente pentru bulz ciobănesc cu brânză de burduf:
Mod de preparare bulz ciobănesc cu brânză de burduf:
Se pune apa cu sarea la fiert, când apa începe să fiarbă se toarnă în fir subțire făina de mălai, amestecând în continuu. Fierbem aproximativ 15 minute după care o lăsăm să se tempereze. O să iasă o mămăligă mai groasă.
Împărțim atât mămăliga cât și brânza în 4 părți egale și formăm niște bile din mămăligă în care vom pune brânza. Eu am luat o folie pe care am pus-o în palmă după care am pus mămăliga, brânza și apoi cu ajutorul foliei am modelat.
Le lăsăm să se usuce puțin la suprafață pe o farfurie, asta pentru a nu se prinde și a le manevra mai ușor pe grătar.
după care le punem pe grătarul încins și uns cu ulei, până prind culoare.
Servim cu smântână. Simplu, gustos și cu un gust de excepție. Dar nu vă mai rețin, vă las să vă apucați de treabă, nu înainte de a vă ura spor la treabă și poftă bună!