Cine s-ar fi gândit că faci chifle pentru burger și din aproape aceeași compoziție să faci și un cozonac opărit cu nucă? Ei uite că legătura dintre cele doua este foarte apropriată, diferența e că cozonacul l-am umplut cu nucă și chiflele cu niște carne bună de vită și ceva sosuri delicioase.
Nu vă speriați de timpul îndelungat de dospire și pregătire, căci rezultatul merită absolut orice efort, nu trebuie să frămânți până asudă grinda, însă e musai să respecți fiecare pas și să simți consistența aluatului.
Se desface pale-pale și stă moale și pufos chiar și o săptămână asta în caz că este depozitat în condiții optime ferit de caldură și închis într-o pungă. Așadar acum vă invit să rămâneți alaturi pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru ( tangzhong):
Ingrediente pentru maia:
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Ingrediente pentru uns:
Mod de preparare:
Într-o crăticioară punem laptele cu zahărul la fiert, când dă clocot adăugăm toată făina dintr-o dată și amestecăm energic până la omogenizarea ei.
O dăm jos de pe foc și punem compoziția într-un castronel acoperită cu folie si o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru maia:
Punem cei 150 ml lapte care trebuie să aibe 35 de grade celsius cu drojdia într-un castronel și o amestecăm. O lăsăm 8 minute să se hidrateze și să se activeze.
Într-un alt bol încăpător punem făina cernută, tangzhongul, sarea, oul, gălbenușurile și maiaua. Frământăm până obținem un aluat omogen.
Încorporăm treptat untul și frământăm până se dezlipește tot de pe margini și aluatul capătă o consistență elastică și omogenă. Lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Mod de preparare pentru umplutură:
Într-un castron amestecăm nuca, cacaua și zaharul vanilat.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă forme ușoare asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și continuăm să batem până se topește complet. Adăugăm și esența de vanilie.
Încorporăm ușor ingredientele uscate, coaja de lămâie, cele 2 linguri de ulei și dăm deoparte până în momentul în care avem nevoie de ele. De acest pas ne vom apuca înainte de a întinde aluatul.
După ce aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim în 2 părți egale și întindem 2 dreptunghiuri cu dimensiunea de 45/35 cm. Ungem suprafețele aluatului cu compoziția de nucă așa cum se vede în poze și rulăm astfel încât să obținem 2 batoane.
Răsucim asemeni unui șnur cele 2 batoane si le punem în tava tapetată cu hârtie de copt până își dublează volumul din nou. Va lua undeva în jur de 65-75 de minute si nu trebuie să le grăbiți, tot ceea ce trebuie e să fie acoperite cu o folie de prospețime si ferite de curenții de aer.
Ungem cu gălbenușul amestecat cu lapte și introducem tava la cuptor la 170 de grade pentru 40-45 de minute. Dacă cumva se prea rumenește deasupra acoperim cu o hârtie de copt.
După timpul de coacere scoatem tava din cuptor și o punem pe o latură pentru 5-7 minute apoi pe cealaltă tot atât.
Lăsăm să se răcească complet după care poate fi tăiat, asta în caz că mai aveți răbdare. Spor la treabă și să vă fie de folos!