De ce Doboș Almășan, sincer nici eu nu știu prea multe pentru că toți care dețin și fac această rețetă se feresc să o dea mai departe. Probabil și din cauza faptului că doamnele care îl pregătesc îl fac pentru vânzare. Iar pentru că rețeta este foarte populară în comuna Almaș din județul Arad, am decis să îl denumesc după numele comunei.
Cum a ajuns să se facă foile atât de subțiri? Ei uite că gospodinele se întrec în numărul de straturi care trebuie să fie cât mai subțiri și se spune că cu cât este mai subțire foaia și cu cât sunt mai multe, acea gospodină este cea mai bună și mai îndemânatică. Norocul meu sau ghinionul să zic așa a fost că Doamna Ionela mi-a dat rețeta cu niște gramaje din care eu cu toate experiența și cunoștințele mele, efectiv nu am reușit să o pun în practică conform instrucțiunilor sale. Dar știți cum e, poate că a fost mai bine, așa mi-am pus si eu mintea la contribuție că doar am dat de gard câteva foi. Or avea ele ceva secret, pe care eu l-am descoperit și vă asigur că rezultatul este cu mult mai bun decât varianta originală, deși vizual nu este nici o diferență. Aici probabil intervine si calitatea ingredientelor sau efectiv îmi ies toate bune… glumesc! Chiar a ieșit extrem de fin si de ciocolatos, cu 24 de foi și 24 de straturi de cremă și elegant deopotrivă, crema de ciocolată doar completând tabloul unui desert perfect!
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente foi:
Ingrediente pentru cremă:
Mod de preparare cremă:
Pentru început ne vom ocupa de cremă: punem ouăle cu zaharul și extractul de vanilie într-un castron pe bain marie, având grijă ca fundul castronului să nu atingă apa.
Batem până se spumează și se leagă compoziția de ouă și ajunge la 72 de grade. Dacă nu avem termometru, cum știm când e gata?! Când lasă ușoare urme și curge în fir gros.
Adăugăm untul și ciocolata și omogenizăm. Dăm la rece pentru minim 2 ore.
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Cernem făina într-un castron.
Separăm ouăle.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă urme ușoare asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul bătând în continuare până acesta se topește și obținem o spumă fermă și lucioasă.
Încorporăm gălbenușurile și amestecăm ușor, atât cât să avem o compoziție omogenă.
Făina o încorporăm în 3 tranșe amestecând ușor cu ajutorul unei spatule de silicon cu mișcări de sus în jos.
Ungem bine o fundul unei tavi de 35/25 cm cu untură și o dăm la cuptor pentru 6-7 minute, astfel încât să se ardă puțin, asta ne va ajuta să nu se prindă prima foaie. Apoi ungem din nou cu puțină untură presarăm făină din abundență.
Scuturăm bine tava să eliminăm excesul de făină după care punem câte 60 g de compoziție și o întindem cu ajutorul unei spatule cât se poate de uniform lăsănd cam jumătate de cm pe fiecare margine fără să aluat.
Dăm la cuptor și coacem 2 minute și jumătate, după care cu ajutorul unei spatule de inox trecem ușor pe sub foaie și o punem pe un grătar să se răcească. Facem la fel și pentru celelalte foi. Va trebui să obtineți 12 foi în total.
Asamblare:
Cu ajutorul unui robot de Bucătărie mixăm 20-25 de secunde crema, atât cât să fie omogenă și ușor aerată.
Punem o foaie, 70 g cremă și o întindem bine. Facem la fel până la ultima foaie pe care o lăsăm așa. Punem un tocător peste ultima foaie și presăm astfel încât să se uniformizeze.
Tăiem în 2 pe lung ungem doar o jumătate cu cremă.
Venim cu partea neunsă peste. Decupăm marginile, astfel încât să obținem o formă perfect dreptunghiulară.
Ungem marginile și suprafața prăjiturii cu crema rămasă și decorăm după bunul plac.
Spor la treabă și poftă bună!