Legenda spune ca ar fi o reteta argentiniana, dar in esența nu contează foarte mult originea lui, cert e ca este prezent in toată America Latina și de aici câte bordeie, atâtea obiceie!
În El Salvador, dulce de leche are o textură moale şi sfărâmicioasă. Mexicanii îi spun manjar, pe care-l prepară cu vanilie, sau cajeta, din lapte de capră. În Cuba, dulce de leche este cunoscut drept cortada şi se găteşte din lapte acru, coagulat şi apoi îndulcit. În Republica Dominicană este obţinut din cantităţi egale de lapte şi zahăr, la care se adaugă şi scorţişoară. În Puerto Rico, dulce de Leche se prepară cu lapte de cocos neîndulcit.
Dulce de leche este foarte popular şi în Filipine, unde este servit cu prăjituri, îngheţată sau rulouri la mic dejun. Francezii îl numesc confiture de lait iar norvegienii, HaPå. HaPa este un dulce de leche mai gros şi nu atât de dulce. A apărut aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când din cauza proviziilor puţine femeile fierbeau laptele cu zahăr pentru a obţine un desert. În Rusia, se fierb cutiile cu lapte condensat în baie de aburi câteva ore.
Reţeta de bază presupune fierberea la foc mic a laptelui şi a zahărului, amestecând la fiecare 10 minute până când se evaporă toată apa din lapte şi amestecul se îngroaşă.
Asa va trebui sa arate la final. o culoare auriu-brumarie. Dar mare atentie, daca il lasati mai mult, el se va cristaliza la racire. Eventual puteti sa ii faceti un test pe o farfurie pe care ati tinut-o la rece in frigider, puneti 2-3 picaturi si vedeti daca se leaga si ajunge la consistenta unei dulceti.