Împletituri cu praz, șuncă și mozzarella
Având în vedere că m-am îndrăgostit iremediabil de acest aluat, am zis că am să profit la maximum de el și că o să-l fac în fel și chip până ramân fără idei, însă nu cred că există pană de idei când ai un astfel de aluat la îndemână.
Astăzi am făcut pâinea japoneză cu Tangzhong și pentru că eram singur pe acasă, 2 pâini îmi erau prea mult, având în vedere că sunt la serviciu mai toată ziua, singura masă pe care o iau acasa fiind micul dejun.
Și cum azi prima masă a zilei a lipsit cu desăvârșire mi-am zis că e musai să încropesc ceva pe lângă pâine. Zis și făcut, am deschis frigiderul, am găsit câteva ingrediente pe care le-am combinat și le-am folosit drept topping pentru minunatele mele împletituri cu praz, șuncă și mozzarella.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și cu siguranță micul dumneavoastră dejun sau pachețelul pentru servici sau școală se va îmbogăți cu o rețetă nouă.
Aici veți găsi rețeta de pâine japoneza cu lapte și Tangzhong, detalii aici sau click pe fotografie.
Ingrediente pentru thanzhong:
Ingredinete pentru aluat:
Pentru topping:
Mod de preparare:
Într-o crăticioară punem cele 40 de g de făină cu apa și le fierbem la foc mic până obținem o compoziție trasnlucidă și cleioasă. O lăsăm să se tempereze ușor.
O turnăm într-un castron, acoperim cu folie de prospețime și lăsăm la frigider pentru minim 6 ore. Eu am lăsat-o peste noapte și a ieșit perfect. Apoi cu o oră înainte de a începe efectiv să frământăm pâinea o scoatem de la frigider.
Într-un bol încăpător sau într-un robot de bucătărie punem făina, sarea, drojdia, laptele praf, zahărul, oul, jumătate din maia, jumătate din cantitatea de lapte și le amestecăm cu ajutorul unei spatule de Silicon.
Adăugăm restul de maia și lapte și frământăm până obținem un aluat elastic, omogen și destul de lipicios. Nu vă faceți griji, așa trebuie să fie. Răsturnăm aluatul pe un plan de lucru presărat cu puțină făină sau uns cu in strop de ulei și modelăm sub forma unei bile.
Punem înapoi aluatul în castron și îl acoperim cu o folie alimentară. Lăsăm să dospească aproximativ o oră, dar poate necesita și mai mult, în funcție de cât de cald este în bucătărie, până își dublează volumul.
Răsturnăm aluatul dospit pe un plan de lucru presărat cu puțină făină sau uns cu ulei și îl împărțim în 12 părți egale. Am pozat doar 6 din cele 12 pentru că din jumătate am făcut pâinea japoneza cu thangzong. Adunăm părțile exterioare spre interior și dăm forma unei bile pentru fiecare bucată de aluat. Acoperim cu folie alimentară și mai lăsăm 15-20 de minute la dospit, în funcție de cât de cald este în bucătărie.
Mod de preparare pentru umplutură:
Spălăm prazul și-l scurgem bine de apă, îl tăiem julienne, adăugăm oul, sare, piper și șunca tăiată deasemeni julienne. Amestecăm.
Mozzarella o dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari și o lăsăm deoparte.
Luăm în parte fiecare bucată de aluat și o întoarcem cu partea care a stat pe masă și o întindem dreptunghiular cu dimensiunile de 15/10 cm. Aducem partea de sus înspre cea de jos și apăsăm ușor astfel încât să se lipească, venim cu partea de sus peste cea întoarsă și apăsăm din nou capătul să se lipească. Acum luăm din dreapta și facem la fel venim spre stânga, lipim, din stânga peste cea din dreapta, lipim din nou.
Întindem din nou aluatul dreptunghiular cu dimensiunile de 15/10 cm și tăiem aluatul în 3 fâșii până la baza de sus, după care împletim.
Preîncălzim cuptorul la 175 de grade Celsius.
Le punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și le lăsăm 20 de minute acoperite cu folie de prospețime pentru ultima dospire.
Punem umplutura de praz, ușor pe suprafața aluatului, presărăm mozzarella razuită și coacem 25 de minute.
Nu e chiar simplu, însă merită tot efortul, aluatul va ieși asemeni unui cozonac, care se desface fâșii – fâșii și cu un gust fenomenal. De aici nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!