Pastéis de nata cu ciocolată și zmeură un desert portughez reinventat la nivel de iubitor de ciocolată.
Dacă adori deserturile care îmbină tradiția cu un strop de inovație, aceste pastéis de nata cu ciocolată și zmeură îți vor cuceri inima din prima înghițitură. Inspirate de celebrele tarte portugheze cu cremă, aceste mici delicii au primit un twist modern, o umplutură catifelată de ciocolată fină și un accent fructat de zmeură proaspătă.
Crusta rămâne la fel de fragedă și crocantă, iar contrastul dintre dulceața ciocolatei și aciditatea zmeurei creează un echilibru perfect de arome. Servite calde, pudrate ușor cu zahăr pudră sau decorate cu câteva fructe proaspete, aceste tarte sunt perfecte pentru un brunch elegant, o masă de sărbătoare sau pur și simplu pentru a-ți răsfăța pofta de dulce.
Fie că ești pasionat de patiserie sau doar cauți un desert spectaculos, pastéis de nata cu ciocolată și zmeură sunt dovada că micile schimbări pot transforma o rețetă clasică într-o experiență memorabilă.
Ingrediente pentru aluatul foietaj:
Ingrediente pentru cremă:
Mod de preparare pentru crema de ciocolată:
Punem făina, gălbenușurile și 100 de ml de lapte într-un castron și le omogenizăm.
Adăugăm cacaua și omogenizăm din nou.
Restul de lapte îl punem cu zahărul la fiert. Când dă în clocot, turnăm jumătate din cantitatea de lapte fierbinte peste cea de cacao și omogenizăm.
Apoi turnăm înapoi în oală și amestecăm încontinuu până începe să fiarbă.
Adăugăm ciocolata și omogenizăm din nou. O lăsăm să se răcească la temperatura camerei amestecând din când în când să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru aluat:
Amestecăm sarea cu făină, o punem într-un castron și facem o gaură în ea. Turnăm apa peste și amestecăm cu o spatulă de silicon până aceasta devine ineficientă. Apoi trecem la frământul manual până obținem un eluat elastic și omogen.
Punem aluatul într-un castron, îl acoperim cu un prosop și lăsăm la odihnit pentru jumătate de oră.
Întindem aluatul pe un plan de lucru presărat cu făină cu o dimensiune de 40/60 cm. Ungem partea de jos până la 2/3 din aluat cu o treime de unt.
Aducem partea de sus o treime peste partea de jos.
Venim cu partea de jos peste cea de sus.
Întoarcem aluatul așa cum se vede în fotografie și ungem din nou cu o treime de unt.
Aducem partea de sus o treime peste cea de jos, apoi venim cu cea de jos peste cea de sus și punem într-o folie la rece pentru jumătate de oră.
Întindem din nou aluatul cu o lungime de 32/40 cm. Îndepărtăm marginile astfel încât să avem un aluat perfect egal.
Apoi ungem cu untul rămas și rulăm. Punem din nou în folie și dăm la rece pentru o oră.
Tăiem aluatul în 16 felii egale și le punem în forme. Eu am forme speciale, cumparate pentru acest desert, dar la fel de bine se pot face în tăvile de brioșe și mi-au ieșit 16 bucăți. Pregăti din interior spre exterior cu degetele astfel încât să treceți cu jumătate de cm peste margine.
Turnăm în form crema de ciocolată, pune câte o zmeură și o presăm în cremă, apoi mai punem o jumătate de linguriță peste zmeură. Dăm la cuptor pentru aproximativ 25 de minute. Lăsați cam jumătate de centimetru fără a umple.
Scoatem din cuptor și transferăm pe un grătar să se răcească. Pudrăm cu zahăr după preferințe.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.