Pasteis de nata – Pastel de nata

( 4.3 out of 5 )
Loading...
  • -12Servings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 20 mTimp de gatire
  • 50 mGata in
Print Recipe

Pasteis de nata – Pastel de nata

 

Desert specific portughez, care la bază are foitajul și cremă de smântână cu gălbenușuri de ou și coajă de lămâie, vanilie și îmbunătățit cu scorțișoară măcinată uneori.

În urmă cu 4 ani am descoperit întâmplător acest desert minunat și recunosc că deși prima dată când am interacționat vizual nu prea îmi făcea cu ochiul, probabil din cauza faptului că ciocolata este pe locul întâi în topul preferințelor mele în materie de desert.

Nu, nu l-am descoperit în Portugalia, ci în Spania și sincer să fiu, nu l-am gustat, aveam eu părerea gata formată și nici nu am vrut să îl gust.

Anul acesta fiind prin Lisabona, am descoperit o piață foarte mare, cu zeci de restaurante, cafenele și alte bodegi, care ofereau diferite preparate locale, dar și internaționale. Mirosul de patiserie proaspăt coaptă mi-a atras atenția și mi-a îmbiat simțurile care localul care oferea la vânzare, doar pasteis de nata. Am luat 2 bucăți, cu o oarecare, reținere, însă după ce le-am gustat, următoarele 10 le-am luat la pachet cu gândul de a le duce acasă, dar din păcate nu au ajuns decât în stomacul nostru.

Sunt multe legende vis-a-vis de această prăjiturică, însă cam toate se leagă de călugării catolici de la mănăstirea Santa Maria de Belem din Lisabona, ba că au inventat această prăjiturică, pentru că le rămâneau foarte multe gălbenușuri, pentru că albușurile le foloseau pentru apretat, ba pentru a strânge fonduri pentru a ajuta oamenii săraci, ba pentru expansiunea mănăstirii și cine știe câte or mai fi 🙂

Ingredinete:

  • Un aluat foitaj (400 g)
  • Un ou întreg
  • 4 gălbenușuri (70-80 g)
  • 150 g zahăr tos
  • Coaja de la o lămâie
  • 250 g smântână cu minim 32% grăsime
  • 1 lingură extract de vanilie
  • Optional zahăr pudră și scorțișoară măcinată pentru servit

Mod de preparare:

Preîncălzim cuptorul la 260 de grade celsius, cu jumătate de oră înainte de a ne apuca de intins aluatul în forme.

Prima dată ne ocupăm de crema de gălbenușuri și vom pune într-un castron bine spalat și degresat gălbenușurile împreună cu zahărul, extractul de vanilie, coaja de lămâie și smântâna.

Așezăm cu mare atenție castronul pe o oală cu apă, pe care o punem la fiert, astfel încât fundul castronului să nu atingă apa.

Amestecăm încontinuu, până obținem o cremă fină și  de consistența unui sos, nu trebuie să fie groasă.

Strecurăm compoziția de gălbenușuri și o lăsăm la temperat.

Se desface aluatul din hârtia cu care a fost învelit și se unge cu oul bătut. Se rulează strâns și se dă din nou la rece pentru o oră.

Se scoate aluatul de la frigider și se taie felii în funcție de marimea formelor.

Se întinde cu ajutorul degetelor ușor udate cu apă și musai aluatul trebuie să iasă afară din formă cu jumătate de centimetru, iar grosimea aluatului din formă să nu depășească 4 milimetrii. 

Eu am forme speciale, cumparate pentru acest desert, dar la fel de bine se pot face în tăvile de brioșe și mi-au ieșit 12 bucăți.

Se toarnă compoziția de gălbenușuri până la baza de sus a formelor, nu a aluatului și se dau la cuptor pentru 15-16 minute sau până se rumenesc la suprafață.

Spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password