Această Prăjitură cu mousse de căpșuni și mascarpone este un desert rafinat, cu un aspect delicat și un gust proaspăt, perfect pentru zilele de vară.
Baza prăjiturii este un blat pufos pe care l-am însiropat bine, peste care am pus 3 rânduri diferite de mousse aerat, realizat din căpșuni proaspete și cremă fină de mascarpone cu frișcă naturală.
Gustul dulce-acrișor al căpșunilor se îmbină armonios cu textura catifelată a cremei, rezultând un echilibru perfect între prospețime și cremozitate.
Decorată cu felii de căpșuni proaspete și cremă sau opțional, un strat lucios de jeleu, această prăjitură nu doar încântă papilele gustative, ci și atrage privirea prin eleganța sa.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru însiropat blatul:
Ingrediente pentru piureul de căpșuni:
Ingrediente pentru bază de mascarpone cu frișcă:
Mod de preparare oentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 28/32 cm
Mixăm gălbenușurile cu uleiul, apa și extractul de vanilie până se spumează ușor.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 20-21 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 2-3 minute în tava în care s-a copt, apoi îl răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Îndepărtăm partea superioară a blatului (doar spumă) și îl îndreptăm.
Mod de preparare pentru piureul de căpșuni:
Curățăm căpșunile de codițe și le punem împreună cu zahărul tos, sucul de lămâie la fiert până scade bine de tot și obținem o dulceață consistență similară magiunului.
Oprim focul și mixăm cu un blender până compoziția devine cremoasă și uniformă. O lăsăm să se tempereze la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru baza de mascarpone cu frișcă:
Punem gelatină la hidratat pentru 10 minute.
Într-un bol bine degresat și curat punem smântâna care a stat minim 6 ore la frigider împreună cu zahărul pudră și mascarponele de asemeni rece. Mixăm cu ajutorul unui robot de bucătărie până obținem o consistență similară unei smântâni groase. Nu o bateți de tot până se întărește.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem zahărul cu apă la fiert iar când este zahărul topit, oprim focul și lăsăm să se tempereze după care adăugăm lichiorul.
Asamblare:
Însiropăm blatul cu tot siropul, nu e mult, o să vedeți ca îl trage pe tot.
Luăm 3 linguri din cremă de mascarpone, apoi o împărțim 3 părți egale.
Împărțim piureul de căpșuni astfel: 300 g, 150 g și 50 de g.
Gelatina hidratată o împărțim astfel: 70 g, 50 g și 30 g.
În prima parte de 300 g de piure adăugăm 70 g gelatină topită și amestecăm energic.
Încorporăm 2-3 linguri din cremă de mascarpone în compoziția de căpșuni.
Apoi o turnăm peste compoziția de mascarpone și amestecăm ușor cu o spatulă cu mișcări largi până devine omogenă.
Turnăm deasupra blatului, nivelăm și dăm la rece pentru jumătate de oră.
FACEM LA FEL ȘI URMĂTOARELE STRATURI RESPECTÂND CANTITĂȚILE!
Pregătim al doilea strat și punem 150 g de piure de căpșuni cu 50 g de gelatină hidratată, amestecăm bine, apoi luăm 2 linguri din cremă de mascarpone și punem peste piure și după turnăm peste compoziția de mascarpone amestecând cu mișcări largi până devine omogenă. Dăm din nou la rece pentru jumătate de oră.
Facem și al treilea strat și punem iar o parte de piure de căpșuni cu 30 g de gelatină hidratată, amestecăm bine, apoi luăm 2 linguri din cremă de mascarpone și punem peste piure și după turnăm peste compoziția de mascarpone amestecând cu mișcări largi până devine omogenă. Dăm din nou la rece pentru jumătate de oră.
Porționăm în 32 de părți egale. Decorăm cu crema păstrată anterior și jumătății de căpșuni.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.