Prăjitura Tamara

( 4.8 out of 5 )
Loading...
Prăjitura Tamara
  • -16-18 pServings+
  • 50 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 60 mGata in
Print Recipe

Prăjitura Tamara

Azi facem un desert în ton cu sărbătoarea Crăciunului ce va să vină cât de curând, Prăjitura Tamara un deliciu spectaculos plin de gusturi și arome care se îmbină armonios.

Ce să mai vrei de la o prăjitură, are de toate, blaturi umede de cacao, mousse de fistic, mousse de zmeură și cremă de ciocolată fină.

Vă asigur că este curcubeu pe cerul gurii și va îndeplini toate exigențele, ba chiar și pe cele mai simandicoase.

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredinetelor, dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Cum facem Prăjitura Tamara

Ingrediente pentru blat:

  • 220 g faină
  • 80 g cacao de bună calitate
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 400 g zahăr tos
  • 120 g unt cu minim 80% grăsime
  • 120 ml ulei vegetal cu gust neutru
  • 2 ouă
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 230 g iaurt/lapte bătut cu 3,5% grăsime
  • 120 ml apă fierbinte luată de pe foc

Ingrediente pentru primul mousse-ul de zmeură:

  • 170 g zmeură proaspătă sau congelată
  • 100 g zahăr tos
  • 150 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 50 g zahăr pudră
  • 5 g gelatină alimentară
  • 25 ml apă rece

Ingrediente Mousse de fistic:

  • 100 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 80 g pastă de fistic
  • colorant alimentar verde (eu am folosit o picătură de gel)
  • 5 g gelatină alimentară
  • 25 ml apă rece
  • 80 g ciocolată albă
  • 150 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 50 g zahăr pudră

Ingrediente pentru crema de ciocolată:

  • 6 ouă
  • 1 lingură de extract de vanilie
  • Un praf de sare
  • 300 g zahăr tos
  • 300 g unt cu minim 80% grăsime
  • 300 g ciocolată cu 55% cacao

Mod de preparare crema de ciocolată: 

Pentru început ne vom ocupa de cremă: punem ouăle cu zaharul și extractul de vanilie într-un castron pe bain marie, având grijă ca fundul castronului să nu atingă apa.

Batem până se spumează și se leagă compoziția de ouă și ajunge la 72 de grade. Dacă nu avem termometru, cum știm când e gata?! Când lasă ușoare urme și curge în fir gros.

BBB4ABF2-6CF7-45DB-A327-5F81F8C50547.jpeg

34C7C6BF-0D64-419D-A29C-F5306E708D2B.jpeg

Adăugăm untul și ciocolata și omogenizăm. Dăm la rece pentru minim 2 ore.

7110A8DC-D4C9-4A90-8A35-0999D68989FA.jpeg

38BC9EDB-64BE-477C-A2E5-E5D72C673DFF.jpeg

Cu ajutorul unui robot de Bucătărie mixăm 20-25 de secunde crema, atât cât să fie omogenă și ușor aerată.

Mixăm crema

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

Tapetăm fundul a două tăvi cu dimensiunea de 30/32 cm cu hârtie de copt.

Punem într-un castron toate ingredientele uscate (făina, cacaua, zahărul, bicarbonatul de sodiu, sarea) Din păcate la acest pas am uitat să fac fotografie, însă va trebui să ma credeți pe cuvânt 🤗🤗🤗.

Punem ingredientele uscate

Într-un alt castron punem toate ingredientele umede (iaurtul, extractul de vanilie, ouăle, uleiul, untul topit) și amestecăm până obținem o compoziție omogenă.

Punem ingredientele umede

Turnăm compoziția umedă peste cea uscată și amestecăm energic până obținem o compoziție omogenă.

Punem compoziția umeda

Adăugăm apa fierbinte și continuăm să amestecăm până se încorporează complet.

Adăugăm apa fierbinte

Turnăm în tăvi și dăm la cuptor pentru 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Scoatem din cuptor și lăsăm încă 10 minute în tăvile în care s-au copt după care transferăm pe un grătar și lăsăm să se răcească complet.

Mod de preparare pentru primul mousse-ul de zmeură pentru Prăjitura Tamara:

Punem smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul pudră într-un castron si cu ajutorul unui robot de bucătărie batem până se întărește. Mare atenție nu bateți prea mult că roșcați să se taie. Eu am bătut toată frișca pentru ambele mouss-uri, apoi am împărțit-o.

Punem gelatina la hidratat în apă.

Prăjitura Tamara

Punem zmeura cu zahărul într-o crăticioară și punem la foc mic, atât cât să se topească zahărul și să fiarbă zmeura.

Trecem compoziția de zmeură prin sită să îndepărtăm sâmburii și să obținem un piure.

Adăugăm gelatina hidratată peste piureul de zmeură și dăm deoparte atât cât să ajungă la temperatura camerei.

Încorporăm treptat frișca în compoziția de zmeură și amestecăm ușor cu o spatulă până se omogenizează.

Mod de preparare pentru mousse-ul de fistic pentru Prăjitura Tamara:

Punem gelatina la hidratat în apa rece.

Prăjitura Tamara

Punem laptele la înfierbântat. Oprim focul, adăugăm ciocolata și gelatina hidratată, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Adăugăm pasta de fistic și puțin colorant alimentar verde.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătit mousse-ul. În caz că se întărește o putem pune ușor deasupra flăcării aragazului și o readucem la consistența smântânii.

Adăugăm frișca bătută în 3 tranșe amestecând ușor astfel încât să nu scoatem aerul din frișcă. Acest pas îl facem înainte de a asambla.

Tort Guatemala - Blat umed de ciocolată, mousse de zmeură și fistic

Asamblare:

Oprim din crema de ciocolată 3 linguri bune.

Tăiem blatul în două părți egale, ori pe lung, ori pe lat, după cum vreți să iasă, eu l-am tăiat pe lat.

Punem un blat, crema de ciocolată, al doilea blat, mousseul de fistic, al treilea blat, mousseul de zmeură, ultimul blat și ungem cu crema păstrată.

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password