Socată parfumată și gustoasă cu lămâie – Rețetă simplă
Socata, probabil cea mai apreciată limonadă a românilor, odată pentru că este și cea cu care am crescut dar cu siguranță și pentru că este de sezon iar florile de soc nu țin mai mult decât o lună.
Se face prin fermentarea florilor de sic negru, zahăr, lămâie și apă, modul de preparare fiind foarte simplu și rapid.
Îmi aduc aminte că în perioada mai-Iunie plecam alături de toată familia la cules de flori de soc, din care făceam limonadă, sirop de soc și o parte din plante era pusă la uscat pentru ceai.
Ajunși acasă, primul lucru pe care îl făceam e să punem 2-3 borcane pentru socată și până avea să fie gata, o întrebam pe mama de câteva ori pe zi, dacă nu este gata. 😂😂😂 Ce să mai așteptăm să o pună la frigider?!
Pentru reușita unei socate bune, ușor dulce acrișoară și acidulate este indicat ca să o facem în perioada când afară este soare, dar dacă nu avem soare prea mult, va trebui să stea 1-2 zile în plus la fermentat, eventual peste noapte să puneți în casă.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și modul simplu de preparare pentru o reușită perfectă a unei socate făcute în casă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Vom avea nevoie de un borcan de 5 l.
Spălăm foarte bine sub jet de apă rece florile de soc, pentru a îndepărta praful și eventualele gângănii.
Punem zahărul într-un castron cu 2 l de apă și îl amestecăm bine, până se dizolvă.
Stoarcem lămâie.
Punem florile de soc în borcan, turnăm siropul de zahăr și zeama de lămâie peste.
Completăm cu apă, acoperim cu o farfurie și punem borcanul la soare pentru 2-3 zile. În caz că vremea nu este suficient de însorită cu siguranță va trebui să stea vreo 4-5 zile la fermentat.
Strecurăm printr-onsită fină și punem la frigider. Servim rece, eventual alături cu câteva cunurinde gheață. Spor la treabă și poftă bună!
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram
Sau pe pagina de Facebook