Cu siguranță mulți ați auzit de Turte de Crăciun cu nucă – Scutecele Domnului și după vreo două încercări nu prea reușite, pot spune că aceasta este rezultatul cu care defilez, nu de alta, dar rețeta o am de la doamna Maricica, o bucovineancă desăvârșită într-ale gătitului care din păcate nu mai este printre noi.
De greu, nu e greu de făcut însă necesită ceva timp, dar garantat rezultatul va fi uimitor de apreciat de toți care o vor degusta. Foi fine și subțiri cu umplutură generoasă de nucă cu aromă de nucă și vanilie.
Ingredientele după cum puteți vedea mai jos sunt destul de puține și deși la bază rețeta era cu semințe de cânepă, noi am ales să o facem cu nucă pentru că ne place mai mult.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Ingrediente pentru sirop:
Mod de preparare pentru turte:
Punem făina cu sarea într-un castron.
Facem o gaură în mijlocul făinii, adăugăm apă și amestecăm cu o spatulă până aceasta devine ineficientă după care trecem la frământat, musai pentru 15-20 de minute să activăm bine glutenul și să lucrăm ușor cu aluatul.
Punem aluatul într-un castron acoperit cu o folie de prospețime pentru jumătate de oră.
Împărțim aluatul în bucăți de 50 de grame și dăm forma bilelor. Acoperim cu o folie și le mai lăsăm 10 minute la odihnit.
Întindem fiecare biluță cât putem de subțire și să ajungem la un diametru de 27 de cm. Ele oricum după coacere se vor mai strânge. Și vă recomand să nu furați la diametru și să îl respectați dacă doriți ca prăjitura să fie fină. Ștergeți excesul de făină.
Le coacem pe tigaie sau în cuptor la 160 de grade pentru 5-6 minute sau cât e nevoie să se rumenească frumos și să capete o culoare aurie, nu brună. Pentru cei care mai au plită, ar fi ideal să le faceți așa ca la bunici. Ar trebui să vă iasă 16 foi. Facem la fel cu restul de aluat și le dăm deoparte pe un grătar să se răcească complet.
Mod de preparare pentru umplutură:
Punem apa, coaja de lămâie, zahărul, extractul de vanilie într-o crăticioară și când ajunge în punctul de fierbere oprim focul.
Adăugăm nuca, omogenizăm și dăm deoparte. Eu am mai adăugat niște coajă de lămâie extra pentru că nu prea s-a simțit aroma din primele două lămâi.
Mod de preparare pentru sirop:
Într-un cratiță mai lată combinăm toate ingredientele și încălzim amestecul, atât cât să putem ține degetul în el.
Asamblare:
Compoziția de nucă o împărțim în 15 părți egale.
Tapetăm o tavă Roth dă cu folie de prospețime și lăsăm câte 20 de cm în exterior ca să și putem acoperi. Diametrul tăvii trebuie să fie cu 2-3 cm mai mare decât diametrul foilor.
Luăm câte o foaie și o scăldăm bine în sirop pentru 2 minute.
Așezăm foaia, distribuim amestec de nucă, iar foaie înmuiată, nucă și tot așa până terminăm foile. Lăsăm deoparte pentru jumătate de oră.
Presăm ușor pe toată suprafața și turnăm siropul rămas.
Acoperim cu o folie și le lăsăm până a doua zi la temperatura camerei după care ungem cu o lingură de miere, presărăm nucă și pot fi tăiate și servite.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.