Pogăcițe cu telemea
Ideale ca și gustare, pogăcele sunt preferate atât de cei mici cât și de cei mari. Făcute după o rețetă ungurească, simplă pe care o poate face oricine, chiar dacă la prima vedere pare destul de complicată. O rețetă pe care o am și o fac de mai bine de 30 de ani și nu aș schimba-o cu niciuna. Aluatul e simplu, sunt fragede, încât dacă nu ar avea gust de jumări, ai spune că e un aluat franțuzesc.
Este o adevărată și savuroasă plăcere, mai ales în zilele friguroase de iarnă să simți mirosul îmbietor al pogăcelelor coapte.
La noi în zonă sunt foarte apreciate și nu cred să existe vreo familie în care să nu se facă. Ca mod de preparare, procesul tehnologic este simplu, ceea ce durează mai mult este timpul de așteptare pentru dospirea aluatului.
De această dată m-am gândit să le dau o altă formă și bineînțeles să le și denumesc altfel “Pogăcițe”. Sunt fragede, moi, se desfac foițe foițe și cu gust un demențial.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul mult mai simplu de preparare, decât al celor clasice.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Tapetăm două tavi de cuptor cu hârtie de copt.
Dăm telemeaua pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Punem untul la topit. Mare atenție să nu îl fierbeți, atât cât să fie lichid.
La început se pune drojdia cu zahărul în 100 de mililitri de apă călduță. Se amestecă până se înmoaie drojdia și se lasă la crescut.
Punem făina într-un bol, adăugăm compoziția de drojdie, sarea, apa rămasă, gălbenușurile și frământăm până se desprinde de pe pereții vasului. Trebuie să obținem un aluat elastic, similar celui de pâine.
Lăsăm să dospească într-un castron uns cu ulei și acoperit cu un prosop de bucătărie pentru jumătate de oră.
Întindem aluatul pe un plan de lucru presărat cu făină cu dimensiunea de 60/ 50 cm.
Ungem cu jumătate din cantitatea de unt, presărăm jumătate din cantitatea de telemea. Restul de unt și telemea, le vom folosi împăturirea aluatului.
Împăturăm astfel:
Întindem din nou aluatul cu o lățime de 100 de cm și o înălțime de 60, ungem cu untul rămas și rulăm.
Tăiem în 32 de bucăți egale și le punem în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Le aplatizăm ușor și le lăsăm să dospească încă 20-25 de minute, în funcție de cât de cald este în Bucătărie.
Punem câte o tavă în cuptor la 220 de grade Celsius, pentru 10 minute, după care reducem temperatura la 180 de grade pentru încă 8-10 minute sau până se rumenesc frumos.
De aici nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!