Vrei să faci supă de vită cu găluște pufoase de griș și nicicum nu îți reușesc?! Nici o problemă, respectă cu strictețe câțiva pași și vei fi uimit de cât de pufoase și de moi vor fi aceste găluște!
Tanti Florica de la Recaş este cea care mi-a deschis calea către aceste minunate găluște și de atunci o respect cu sfințenie!
Îmi place ca atunci când am învățat câte ceva să pot da mai departe și celor din jurul meu, dar mai ales să găsesc o cale de a-i multumi celui care m-a învățat! Tanti Florica sau Babi cum ii spuneam, a fost bucătăreasă într-una din fermele din zona Recașului, a gătit sute de mii de porții de mâncare în fiecare an, a muncit mult și știa să facă de toate, de la ea am învățat să fac foarte multe, iar pe această cale vreau să îi mulțumesc!
Eu nu prea fac supe in general, însă aceasta de vită e preferata mea și pentru că găluștele îmi ies perfecte, o mai fac din când în când, doar că folosesc mai multe legume, pentru că vreau ca supa sa fie consistentă, cu multă carne, legume și găluște mari 😍😍😍
În fotografii veți vedea un singur ou și mai puține găluște, pentru că o parte din supă am oprit-o pentru ciorba de burtă, rețetă pe care o puteți găsi aici, iar parte din carne pentru salata mea preferată, cea de boeuf, rețetă pe care o puteți găsi aici sau click pe fotografie.
Pentru alte rețete de supe, sau diferite preparate cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru supă:
Ingrediente pentru găluștele de griș:
Mod de preparare pentru supă:
Curățăm toate legumele și le spălăm (morcovii, pastarnacul, țelina, cartoful)
Cum am spus mai devreme, eu am folosit o bucată faină de rasol de vită cu tor cu os.
Pentru început vom pune o cratiță cu apă la fiert și când apa fierbe opărim carnea.
Punem pulpa de vită, legumele, o ceapă, usturoiul într-o oală încăpătoare, adaugăm 4 litrii de apă rece, sare și o punem la fiert. Punem oala la foc mare, la început până dă în clocot, apoi încă vreo 3 ore la foc mediu sau până fierbe carnea.
Spumăm de câte ori este nevoie.
Dacă observăm că scade prea tare, înfierbântăm o oală cu apă și adăugăm, aceasta operațiune este necesară, dacă carnea fierbe greu.
Mod de preparare pentru găluștele de griș:
Pentru găluștele de griș vom pune ouăle împreună cu grișul și le vom amesteca foarte bine.
Le dăm deoparte la odihnit
Punem o cratiță cu 3-4 l de apă cu sare la fiert. Când fierbe apa, “rupem” găluștele cu ajutorul unei linguri pe care înainte de a rupe gălușca o băgăm în oala cu apă pentru a o umezi. Facem 12-13 găluște, pe care le fierbem la foc mediu sub capac, adăugând la fiecare 5 minute câte un pic de apă rece. Fierbem aproximativ 20 de minute.
Strecurăm supa, scoatem legumele afară, le lăsăm să se tempereze ușor, apoi tăiem cuburi mai mari sau mai mici, după preferințe, atât carnea cât și legumele.
Pentru a servi, punem supă, legumele din supă, bucăți de carne, găluștele de griș și pătrunjel verde tocat. Simplu, nu-i așa?! Dar acum vă las că vorba multă strică :)) Nu înainte de a vă ura spor la treabă și poftă bună!