Abonează-te la canalul de Youtube

Ciorbă de burtă – Rețetă explicată pas cu pas, pentru o reușită ca la restaurant

( 5 din 5 )
Se încarcă...
  • 10 pPorții
  • 30 mPreparare
  • 2:30 hGătire
  • 3:0 hGata în
Printează rețeta

Ciorbă de burtă – Rețetă explicată pas cu pas, pentru o reușită ca la restaurant

 

Despre ciorba de burtă aș putea vorbi mult și bine… în primul rând sunt înnebunit după ea, este una din ciorbele mele preferate, dacă nu chiar prima dintre preferințe, deși eu nu mă prea omor după ciorbe.

În al doilea rând pot spune că mulți dintre cei din jurul meu care nu agreau din diferite motive această ciorbă, mănâncă acum ciorbă de burtă datorită insistenței mele de a o gusta. Și am să vă povestesc o întâmplare hilară legată de acest fel de mâncare, am avut niște prieteni în vizită și au nimerit exact în ziua aceea când pe foc clocotea, ghici ce… ciorba de burtă. Au intrat și prima exclamație a fost “ce bine miroase, yammi!” Îi știam de mult și deasemeni că urăsc ciorba de burtă. Atunci mi-am zis că e momentul să le fac o surpriză și le-am spus că e o ciorbă de pui a la grec fără zarzavaturi pentru că mi-a fost lene să cobor să le cumpăr și că am încercat să văd cum iese. Bineînțeles că au mâncat fără să respire, însă abia a doua zi i-am sunat să le spun ce au mâncat și de-abia m-au crezut. De atunci pot spune că sunt abonați la fiecare ciorbă de burtă pe care o fac și au început să o facă și ei acasă.

Este cremoasă, cu gust ușor acrișor datorită lămâiei și aromată cu usturoi. Se face foarte ușor mai ales că acum găsim și burta de vită prefiartă, curățată de grasime și nici nu mai trebuie să stăm ore întregi să fierbem la ea și să miroasă în toată casa. Tot ceea ce trebuie să facem este să facem o supă clară de pe oase de vită cu zarzavaturi, care ulterior le putem folosi pentru o salată boeuf așa cum am făcut și eu.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și veți obține o ciorbă de burtă ca la restaurant, dacă nu chiar mai bună!

Ingrediente pentru supa de oase:

  • 1 kg de oase de vită, de preferință cele de la încheieturi
  • 300 g morcovi
  • 200 g păstârnac
  • 300 g țelină rădăcină
  • 2 cepe galbene medii
  • 1 căpățână mare de usturoi sau 2 mai mici
  • 1 ardei gras mediu
  • 1 lingură de piper boabe
  • 2 foi de dafin
  • O lingură sănătoasă de sare

Ingrediente pentru ciorbă:

  • 1 kg de burtă prefiartă tăiată fideluță
  • 1 ardei iute roșu/verde proaspăt
  • 2 jumătăți de gogoșar murat
  • Zeama de la o lămâie
  • 3-4 căței de usturoi

Ingrediente pentru liezon:

  • 500 g smântână nefermentată cu 32% grăsime
  • 500 g iaurt cu 3,5 % grăsime
  • 5 gălbenușuri
  • 1 lingură de făină

Ingrediente pentru față – culoarea galbenă de la suprafață

  • 1 morcov mic
  • 100 ml ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

Curățăm zarzavaturile și le spălăm, usturoiul și ceapa le spălăm și le curățăm doar perii de la rădăcină, lăsându-le în coajă.

Punem o oală încăpătoare cu apă la fiert și când dă în clocot opărim oasele. Le scoatem afară și le spălăm bine cu apă rece.

Punem din nou oala încăpătoare, spălată cu 4 litrii de apă rece și adăugăm zarzavaturile întregi, ceapa, usturoiul și ardeiul gras, sare, boabe de piper și 2 foi de dafin. Punem oala pe foc mare până începe să clocotească după care reducem focul și-l lăsăm atât cât să fiarbă, exact ca la orice supă clară, pentru aproximativ 2 ore și jumătate.

Spumăm de oricâte ori este nevoie.

Strecurăm supa într-o altă oală printr-o sită deasă și ar trebui să obținem cam 2 litri de supă.


Cu zarzavaturile rămase puteți face o salată de boeuf, așa cum am făcut și eu, rețeta aici sau click pe fotografie.


Punem supa strecurată din nou la foc, în care adăugăm burta fideluță și dacă mai este nevoie o mai fierbem până se înmoaie, dar nu prea mult că se destramă și o să arate ca o supă cu zdrențe.

Adăugăm zeama de lămâie, ardeiul iute tăiat felii, gogoșarul murat tăiat julienne, și usturoiul tocat mărunt, nu înainte de a-i scoate afară “inima” partea aceea verde din interiorul lui.


Mod de preparare pentru liezon:

Toate ingredientele trebuiesc să fie la temperatura camerei.

Punem într-un bol mare smântâna, iaurtul, gălbenușurile, făina și cu ajutorul unui tel omogenizăm bine compoziția.

Cum adăugăm liezonul în ciorbă?!

De obicei aici se greșește cel mai mult. Pentru a obține o ciorbă omogenă și să nu se “brânzească ciorba” liezonul se Adaugă astfel: punem bolul cu compoziția de smântână lângă oala care încă fierbe pe foc mediu. Cu ajutorul unui polonic scoatem din ciorbă câte un polonic și-l adăugăm direct în compoziția de smântână amestecând continuu, cât se poate de mult, astfel încât să aducem compoziția de smântână la o temperatură cât mai aproape de cea din oală.

Răsturnăm castronul în oală și cu ajutorul polonicului amestecăm încontinuu pentru încă 2 minute, după care oprim focul.

Mod de preparare pentru culoare:

Curatăm morcovul și îl dăm pe răzătoare cu ochiuri mici. Îl punem alături de ulei într-o tigaie și îl călim la foc mic amestecând din când în când pentru 5-6 minute.

Strecurăm uleiul în ciorbă, însă nu este nimic greșit dacă punem cu totul în oală.

Spor la treabă și poftă bună! Nu e chiar simplu la prima vedere, însă după ce o faceți o dată ci siguranță că după vi se va părea floare la ureche. Așadar nu-mi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!

Leave A Comment

- Shopping List
x

Parola pierduta

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide

});