Prăjitura Dumbrăvița cu cremă de ciocolată, este de-a dreptul spectaculoasă și merită încercată în ciuda efortului pentru realizarea foilor sau a cremei, dar mai ales al așteptării.
Întotdeauna am fost entuziasmat de prăjiturile cu foi, însă de aceasta dată am vrut o variantă mai aparte care să fie ciocolatoasă, cremoasă și în același timp și fragedă, așa că am adăugat în prăjitura Marlenka cu cacao, alune de pădure măcinate în blat și ciocolată neagră în crema de lapte condensat, iar rezultatul a fost mult peste măsura așteptărilor, a ieșit o prăjitură fină, fragedă și foarte gustoasă. Așadar prăjitura tradițională Armenească cu miere și cremă de lapte s-a transformat într-o prăjitură fină, cu gust de miere și alune de pădure și cremă de ciocolată.
Am tot făcut pe Marlenka cu cacao și cremă de lapte de cred că ne-a săturat, cel puțin pentru o bună perioadă de timp, dar astăzi ia venit vremea și celei cu alune de pădure și cremă de lapte condensat cu ciocolată să o fac.
La prima vedere pare ceva complicat și greu de pus în practică, dar nu este așa, necesită doar timp și răbdare, atenție, respectarea gramajelor, și a procesului tehnologic. Dar vă asigur că merită tot efortul!
Marlenka pare a fi o prăjitură cu o veche rețetă tradițională de familie, din cele mai bune ingrediente, fără aditivi, coloranți sau arome artificiale. Astfel încât ministru Ceh al agriculturii a acordat prăjiturii marca națională de calitate.
Seamănă oarecum cu prăjitura noastră tradițională albinuța sau foi cu miere cum i se mai spune, diferența fiind grosimea foilor și ingredinetele pentru umplutură.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru crema de lapte condensat:
Mod de preparare pentru cremă:
Punem ouăle întregi cu sarea și mierea pe bain marie și le batem până se îngroașă, iar dacă aveți un termometru de bucătărie până ajunge la 65 de grade. Mare atenție ca fundul castronului să nu atingă apa care clocotește, deasemeni să aveți grijă ca ouăle să nu se facă omletă! Focul trebuie să fie mic spre mediu. Dacă aveți nenorocul ca ouăle să se “brânzească” nu vă faceți probleme, le mixați cu ajutorul unui robot de bucătărie vertical sau a unui Smoothie marker până obtineți o cremă fină și puneți din nou pe aburi până se îngroașă apoi repede luată jos.
Adăugăm untul cubulețe care trebuie să fie la temperatura camerei și-l încorporăm în compoziția de ouă.
Punem și laptele condensat, omogenizăm.
Adăugăm și ciocolata în compoziția caldă de ouă și o lăsăm 2-3 minute după care amestecăm până se topește și obținem o cremă omogenă. Dăm la rece pentru minim 3 ore. În caz că ciocolata nu este complet topită mai punem 1-2 minute pe aburi amestecând în continuu până se topește.
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Amestecăm ingredientele uscate, inclusiv alunele de pădure măcinate și le punem într-un bol încăpător.
Punem untul cu mierea și zahărul pe foc mic și amestecăm până se topește zahărul și untul.
Lăsăm să se răcească după care încorporăm ouăle. și gălbenușul.
Turnăm compoziția de ouă peste ingredientele uscate și cu ajutorul unei spatule amestecăm până obținem un aluat destul de moale dar omogen.
Punem aluatul obținut într-o folie și îl dăm la rece pentru 2 ore.
Împărțim compoziția în 5 părți egale și le întindem între 2 foi de copt cu dimensiunea de 25/35 de cm.
Coacem fiecare foaie câte 7-8 minute și cum o scoatem din cuptor, o decupăm la dimensiunea de 22/33 cm. Dacă nu le decupăm imediat scoase din cuptor se vor sfărma.
Le lăsăm să se răcească complet. Când se vor răci vor deveni casante, așa că vor trebui manevrate cu atenție.
Asamblare:
Scoatem crema de la frigider și cu ajutorul unui mixer o batem până lasă ușoare forme la suprafață.
Împărțim crema în 5 părți egale și ungem fiecare foaie, dar și marginile prăjiturii.
Marginile rămase de la decupat le vom sfărma și vom îmbraca prăjitura.
Dăm la rece până a doua zi, după care putem tăia și servi musai la temperatura camerei. Spor la treabă și poftă bună!