Probabil cea mai bună ciorbă de varză dulce cu cârnați pe care am făcut-o în ultima vreme.
O ciorbă atât de gustoasă de te unde pe suflet, asta ar fi prima descriere care îmi vine în minte. Este atât de simplă și rapidă cu ingrediente la îndemâna tuturor.
Am învățat să o fac de la tanti Florica de la Recaș, o doamna trecută de 70 de ani la vremea respectivă, dar vă spun sincer că nu aș fii dat-o nici pe 10 bucătari, avea o experiență extraordinară, știa să facă orice și cel mai important lucru dădea un gust la mâncare de murea capra vecinului.
Vă pot povesti multe despre ea, povesti cu care ne întreținea când venea la Bucătărie să ne ajute. A fost bucătăreasă la o fermă și severa câte 300 de muncitori cu mic dejun, prânz și cină și pe lângă toate acestea se ocupa și de toate conservele de pus pe iarnă de la dulcețuri și compoturi până la zacuscă și mâncăruri de legume. Pot spune cu mâna pe inimă că am învățat atât de multe de la ea, iar în ziua de azi îi mulțumesc și îi voi fi recunoscător pentru toată viața.
Așadar acum vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare.
Pentru multe alte rețete de supe cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea supe și ciorbe sau click pe fotografie
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Curățăm legumele, ceapa, usturoiul, le spălăm.
Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt.
Morcovii, păstârnacul, țelina, ardeiul gras, le tăiem cuburi măricele.
Varza o tăiem cuburi mai mari de aproximativ 2/2 cm.
Într-o oală încăpătoare punem cârnatul tăiat cuburi la fiert pentru jumătate de oră.
Punem la călit în ulei legumele împreuna cu ceapa și usturoiul, puțină sare și le călim pentru 7-8 minute la foc mediu.
Când cârnatul este aproape fiert, adăugăm legumele, varza, roșiile în bulion, apă (în funcție de cât de consistentă sau lejeră ne place) mai fierbem aproximativ 10-15 minute la foc potrivit oană se înmoaie și varza. Nu trebuie să fie terci că ea oricum se va mai înmuia ulterior.
Topim untul și îl amestecăm cu făina.
Adăugăm peste ciorbă compoziția de unt, smântâna și mai fierbem 7-8 minute, dăm gust cu sare și piper și este gata de servit.
De aici nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!