Daneze cu vanilie și zmeură, desertul danez cu foi fine și fragede similar aluatului franțuzesc foitaj.
Prima dată când le-am făcut aveam impresia că nu o să îmi iasă și că voi da un epic fail. Uite că nu a fost așa și de atunci sunt mai bine de 15 ani.
Înainte să mă apuc de făcut rețeta aceasta mă gândeam ce să că scriu aici ca să vă conving că orice temere poate fi înfrântă numai prin înfruntarea ei. Da așa cum auziți…pentru că asta a făcut și prietena mea, crezând cu sârg că nu îi va ieși și acum stau și ma gândesc dacă nu cumva i-a ieșit mai bine ca mie.
Același procedeu îl folosesc și la pogăcelele cu jumări și toate ies straturi-straturi. Cu acest aluat puteți crea diverse forme cu umpluturi diferite de la dulci la sărate sau chiar saleuri cu susan sau semințe.
Așadar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de explicare pas cu pas pentru o reușită garantată!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente aluat:
Ingrediente pentru plăcile de unt:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
La care se adauga
Mod de preparare pentru aluat:
Într-un vas încăpător punem făina cu sare și îl dăm deoparte.
Separat vom pune în laptele călduț zahărul și drojdia la activat pentru 5-7 minute, depinde de cât de cald este în bucătărie.
Facem o gaură în mijlocul făinii și turnăm compoziția cu drojdia activată, oul, extractul de vanilie și frământăm până obținem un aluat neted și compact.
Treptat adăugăm untul topit și continuăm să frământăm până îl încorporăm complet, iar aluatul începe să fie elastic. Formăm o bilă. Într-un castron uns cu puțin ulei punem aluatul și îl dăm la frigider pentru jumătate de oră.
Mod de preparare pentru plăcile de unt:
Amestecăm într-un castron făina cu untul până se omogenizează.
Împărțim compoziția de unt în două părți egale și o întindem între două foi de copt cu o dimensiune de 15/30 cm. Le dăm la rece pentru 15-20 de minute.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Într-un castron amestecăm gălbenușurile cu făina, o treime din cantitatea de lapte și omogenizăm.
Într-o crăticioară punem diferența de lapte cu smântâna, zahărul și extractul de vanilie la înfierbântat.
La primele semne de clocot, reducem temperatura și adăugăm în fir subțire compoziția de gălbenușuri amestecând încontinuu până se îngroașă. De aici mai fierbem 2-3 minute la foc mic. O lăsăm acoperită cu o folie de prospețime să se răcească și să ajungă la temperatura camerei.
Asamblarea aluatului:
Pe un plan de lucru înfăinat întindem aluatul cu o lățime de 32 cm și o lungime de 50 de cm. Pe centrul aluatului punem o placă de unt venim cu partea stângă a aluatului peste placă.
Punem a doua placă de unt și aducem marginea din dreapta peste a doua placă de unt.
Repoziționăm aluatul astfel încât capătul marginii din dreapta să fie către noi și întindem din nou aluatul cu o dimensiune de 30/45 cm.
Aducem marginea din stanga spre mijlocul aluatului iar cea din dreapta peste. Punem la rece pentru minim 30 de minute. Repetăm aceasta ultimă operațiune de încă două ori cu condiția ca atunci când îl întindem capătul din dreapta să vină către noi. După toate acestea îl dăm la rece pentru minim 2 ore sau peste noapte.
Scoatem aluatul de la frigider și îl intindem pe un plan de lucru presărat cu făină cu o grosime de 5 mm. Decupăm formele dorite, sau putem face chiar croissante. Pentru cele pătrate cum le-am făcut eu, va trebui să aveți o dimensiune aproximativa de 46/46 cm. Mie atât mi-a ieșit.
Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit tăiem marginile la 2 Colțuri decuoăm ca să se descacă, iar in celelalte Colțuri opuse lăsăm să se țină puțin aluatul apoi aducem marginile una peste alta, la fel cum se vede în fotografiile de mai jos.
Umplem interiorul cu crema de vanilie și Opțional putem pune fructe sau dulceață mai groasă.
Dăm tăvile pe rând la cuptor pentru 18-22 de minute sau până se rumenesc frumos. Le scoatem pe un grătar și le lăsăm să se tempereze. Pudrăm cu zahăr și sunt gata de servit. Peste cele simple eu am turnat un jeleu de caise.