Într-un final m-am încumetat și eu sa fac aluaturi fără frământare Cozonac fără frământare cu colivă și ciocolată , care sincer mă cam punea pe gânduri că nu ar fi fost la fel de buni ca și cei tradiționali.
Ingredientele sunt aceleași doar că diferă cantitățile și bineînțeles modul de preparare. Practic toate ingredientele pentru aluat se amestecă cu o spatulă sau o lingură de lemn, se lasă la dospit pentru minim 20 de ore la rece, după care se prelucrează.
Rezultatul a fost de-a dreptul uimitor de bun, chiar spectaculos aș spune, se desface pale-pale, este auriu și umplutura generoasă aromată cu coajă de lămâie și rom.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor s-ar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru cozonac:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare pentru aluat:
Cernem făina într-un castron.
Dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici lămâia.
Într-o crăticioară punem laptele, untul, zahărul, zahărul vanilat și sarea. Încălzim ușor atât cât să se topească untul și apoi lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Adaugăm peste făină compoziția de lapte, gălbenușurile și drojdia. Amestecăm cu o spatulă, atât cât să se încorporeze și aluatul să fie omogen.
Punem o folie peste castron și dăm la rece. Până ce aluatul ajunge la temperatura frigiderului, mai amestecăm aluatul de 3-4 ori. Apoi lăsăm acoperit cu folie pentru 22-24 de ore la frigider fără a mai umbla la el.
Mod de preparare pentru colivă îl găsiți aici sau click pe fotografie
Asamblare:
După trecerea timpului de stat la frigider al aluatului, îl împărțim în două părți egale.
Întindem fiecare parte de aluat cu o dimensiune de 30/35 cm și distribuim pe fiecare bucată de aluat câte jumătate din compoziția de colivă si ciocolată.
Rulăm strâns două batoane care le răsucim astfel încât ultima parte a aluatului rulat să fie jos. Punem în tavă și lăsăm să dospească pentru aproximativ o oră și jumătate-două în funcție de cât de cald este în bucătărie sau cât este nevoie pentru a-și dubla volumul. Musai trebuie să fie ferit de curenții de aer.
Ungem cu gălbenuș amestecat cu lapte și putem pune deasupra bucăți de nucă, zahăr tos, fulgi de migdale sau ce vă place ori îl puteți lăsa simplu.
Simplu, rapid și super gustos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.