Colivă tradițională din grâu pentru parastas – Rețetă mănăstirească

( 4.9 out of 5 )
Loading...
Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească
  • 3 kgPortie
  • -15-20 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 2:30 hTimp de gatire
  • 3:30 hGata in
Print Recipe

Colivă tradițională din grâu pentru parastas – Rețetă mănăstirească

Cum facem Colivă tradițională din grâu pentru parastas – Rețetă mănăstirească, așa cum se face la Mănăstirea Polovragi, din puține ingrediente dar foarte delicioasă și aspectuoasă.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

De multă vreme tot zic că mă apuc să fac colivă, dar se pare că i-a cam sărit rândul, dar astăzi m-am pus pe treabă și am făcut o rețetă foarte veche pe care am luat-o de la Mănăstirea Polovragi și pe care am pregătit-o împreună cu maicile de acolo, simplă dar gustoasă și din punctul meu de vedere perfectă.

Și cum noi românii suntem mari amatori de colivă musai trebuie să faceți această rețetă care este atât de bună și de cremoasă încât vă veți îndrăgosti iremediabil de ea.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Simplă dar delicioasă din numai câteva ingrediente la îndemâna tuturor, veți obține un desert delicios cu costuri foarte bune în raport cu cantitatea finală, unde mai punem că este și de post.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Cum facem Colivă tradițională din grâu pentru parastas – Rețetă mănăstirească

Ingrediente:

  • 500 g grâu de bună calitate(merge și arpacașul)
  • 4 l apă rece
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 100 g stafide
  • 200-250 g zahăr tos sau cât vă place de dulce
  • 220 g nucă tocată grosier
  • 200 g nucă măcinată
  • 80 ml rom de foarte bună calitate
  • Coaja de la o lămâie netratată
  • Bomboane și cacao pentru decor

Mod de preparare:

Punem stafidele la înmuiat în rom.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici lămâia.

Decupăm din hârtie o formă de cruce.

În primul rând tradiția spune că grâul trebuie musai spălat în 9 ape, timp în care la fiecare spălare se rostește rugăciunea Tatăl nostru, prin urmare dacă respectați acest aspect cu siguranță apa va rămâne limpede după a noua spălare.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Într-o oală încăpătoare punem grâul cu 3 l de apă și sarea la fiert pe foc mare până începe să clocotească după care reducem focul la mediu și fierbem aproximativ 2 ore și jumătate, timp în care, dacă este necesar mai adăugăm treptat diferența de apă care musai trebuie să fie clocotită.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Spumăm ori de câte ori este nevoie.
Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Cam așa ar trebui să arate grâul, boabele să fie ușor “explodate” când este fiert iar apa nu trebuie să treacă peste boabele de grâu fierte. Punem un capac și lăsăm la răcit până a doua zi când este răcit complet.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Pe masina de tocat cu ochiuri mici dăm jumătate din cantitatea de grâu fiert cu tot cu lichid, care oricum nu mai rămâne foarte mult, fiind absorbit de grâu.

Într-un castron încăpător punem grâul măcinat, grâul fiert, coaja de lămâie, zahărul vanilat, zahărul, stafidele cu tot cu rom, nuca măcinată și nuca tocată grosier.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Frământăm cu mâna până obținem o compoziție omogenă și ușor lejeră. Dacă vreți mai dulce, mai puteți adăuga zahăr pudră.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Turnăm compoziția obținută pe un platou și o modelăm după imaginație.

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Punem hârtia decupată sun formă de cruce, pudrăm cu cacao și îndepărtăm cu grijă astfel încât să nu împrăștiem cacaua pe toată suprafața colivei. Sau puteți să o decorați altfel așa cum au făcut maicile de la Mânăstire. 

Colivă tradițională din grâu pentru parastas - Rețetă mănăstirească

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password