Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

( 0 out of 5 )
Loading...
Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea
  • -32 pServings+
  • 40 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea este un desert clasic, cu gust de copilărie și amintiri din vremurile pe când nu prea se găseau foarte multe.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Prăjitura Kati este unul dintre acele deserturi care te cuceresc încă de la prima îmbucătură, un contrast perfect între foaia fragedă, ușor sfărâmicioasă, și stratul generos de bezea aerată, fină și aromată. Este prăjitura care îmbină simplitatea cu eleganța, transformând ingrediente obișnuite într-un desert cu adevărat special.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Foaia se topește în gură, având acea textură rustică și fragedă care îi dă farmecul inconfundabil, cremă ciocolatoasă iar deasupra ei se așază un nor de bezea lucioasă, dulce și catifelată. Totul este completat de aromele discrete ale ciocolatei, care creează un echilibru perfect.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Prăjitura Kati nu este doar un desert, este o amintire, o prăjitură de duminică, de sărbătoare, de familie, care aduce în casă miros de cald și de bine. Ideală lângă o cafea, un ceai sau pur și simplu pentru un moment de răsfăț.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Dacă iubești prăjiturile simple, dar memorabile, cu texturi contrastante și un aspect delicat, Prăjitura Kati cu foaie sfărâmată și bezea va deveni cu siguranță una dintre favoritele tale.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Cum preparăm Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Ingrediente pentru foi:

  • 200 g zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 200 g unt cu 80% conținut de grăsime
  • 4 gălbenușuri
  • Un praf de sare
  • coaja rasă de la o lămâie netratată
  • 600 g făină albă tip 000
  • 10 g praf de copt
  • 120 ml lapte cu 3,5% grăsime

Ingrediente pentru cremă:

  • 230 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 50 g cacao de bună calitate
  • 50 ml rom
  • 120 g unt cu 80% grăsime
  • 150 g zahăr tos
  • 70 g dulceață de caise
  • una din foile coapte care arată mai puțin bine

Pentru topping prajitura Kati:

  • 4 albușuri
  • Un praf de sare
  • 250 g zahăr pudră
  • 50 -70 g ciocolata rasa

Mod de preparare pentru foi:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

Omogenizăm gălbenușurile cu laptele.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Într-un castron punem făină, zahărul pudră, praful de sare, praful de copt și amestecăm.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Adăugăm untul și frământăm până obținem o compoziție similară unui nisip umed.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Adăugăm amestecul de gălbenușuri, extractul de vanilie și amestecăm la început cu o spatulă apoi vom trece la frământatul manual care trebuie să fie rapid ca să nu dezvoltăm glutenul.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Punem într-o folie și dăm la rece pentru jumătate de oră.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Împărțim aluatul în 3 părți egale.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Întindem 3 foi din cele 3 bucăți de aluat, fiecare individual între 2 hârtii de ciot cu o dimensiune de 25/35 cm pe care le înțepăm din loc în loc cu furculița. Dăm la cuptor pentru 10 minute sau cat e nevoie să se rumenească ușor. Nu trebuie să fie maro, nici aurii, oaie albicioase.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Mod de preparare pentru crema:

Într-o crăticioară punem laptele cu zahărul la înfierbântat, apoi adăugăm cacaua și extractul de vanilie. Omogenizăm bine până dispare orice urmă de cacao crudă.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Încorporăm untul în compoziția fierbinte. Omogenizăm.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Sfărâmăm una dintre foi și o adăugăm imediat după unt alături de Ro și dulceață de caise în compoziția încă caldă și amestecăm energic cu un tel până se zdrobește bine. Dacă mă rămân urme mic de foaie, nu va faceți probleme, e ok. Dăm la rece pentru o oră.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Scoatem de la frigider și amestecăm energic cu un tel sau cu mixerul.

Punem o foaie, crema, foaie și presăm bine astfel încât să facă priza cu crema.

Batem albușurile cu un praf de sare și tot zahărul pe aburi până obținem o bezea fermă, lucioasă și ajunge la temperatura de 66-67 de grade sau când vedeți ca nu se întărește că își păstrează consistența. Luăm de pe aburi și batem în continuare pentru încă 5 minute să se tempereze.

Prăjitura Kati cu foaie sfărmată și bezea

Turnăm imediat deasupra ultimei foi și o nivelăm perfect. Putem decora cu ciocolată răzuită, ornamente de ciocolată. Dăm la rece obligatoriu până a doua zi, după care poate fi tăiată și servită.

Spor la treabă și să vă fie de folos!

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Lost Password