Papricaș de porc cu cartofi la ceaun – Popricaș Bănățean
Nu cred să existe preparat mai reprezentativ al bănățeanului, decât papricașul, că este de porc, pui sau vită ori în amestec de porc cu vită, se fac toate la fel, singura diferență este timpul de gătire al cărnii.
Și sincer mi-l aduc aminte pe tata, care făcea acest fel de mâncare, de fapt pe lângă fasolea cu ciolan, pilaful de orez cu carne de lui sau zamă de crumpi, popricașul era specialitatea lui și nimeni nu îl făcea mai bun ca el. Probabil, că iubea să gătească și pentru că punea tot ceea ce avea mai bun în el, mă refer la ingrediente, dar și la sufletul cu care gătea de fiecare dată!
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, pe care am am adaptat-o pentru 10 porții, pentru că la noi, atunci când se făcea popricașul era musai să fie la ceaun și se făceau peste 30 de porții.
Ingrediente:
Mod de preparare
Curățăm ceapa, ardeiul și le tocăm grosier.
Cartofii îi curățăm și îi tăiem sferturi sau jumătăți, în funcție de cât de mari sunt cartofii.
Morcovii îi curățăm, spălăm și-i tăiem rondele grosuțe.
Într-un ceaun bine spălat și curat punem uleiul, ceapa, ardeiul, sare și călim până ce se înmoaie ceapa și ardeiul.
Tăiem cuburi mari pulpa/spata de porc și o adăugăm peste compoziția de ceapă. Călim în continuare oână ce și carnea se deschide la culoare, cam 7-10 minute.
Adăugăm morcovii.
Punem boiaua, cimbrul, foile de dafin, piperul si apă atât cât să acopere carnea și fierbem la foc molcom pentru o oră și 20 de minute, după care verificăm bucățile de carne, care trebuie să fie gătite în proporție de 80%.
Adăugăm cartofii și roșiile în bulion și mai fierbem 35-40 de minute sau atât cât este nevoie ca, cartofii să fie fierți, dar nu sfărâmați.
Tocăm pătrunjelul și punem peste, simplu, rapid și cu gustul amintirilor de altădată. Așadar nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!