Amandine – Desertul spectaculos

( 4.4 out of 5 )
Loading...
Amandine - Desertul spectaculos
  • -24 pServings+
  • 1:30 hTimp de preparare
  • 60 mTimp de gatire
  • 2:30 hGata in
Print Recipe

Amandine – desertul spectaculos pentru iubitorii de ciocolată

Amandine – desertul spectaculos

Când vreau ceva ciocolatos mă gândesc la amandine – desertul spectaculos cu multă ciocolată și într-adevăr nu încape urmă de îndoială! Până acum am testat cred ca vreo 4 retete de amandine primite de la prieteni și sincer nu am fost încântat de niciuna, ba avea blatul prea buretos, ba consistența cremei era prea tare, de zici că mănânci o bucată de utmnt cu cacao, ba era prea dulce și numa amintirea amandinelor de altădată nu o simțeai!

Amandine - Desertul spectaculos

Așa că din toate rețetele primite am luat câte ceva am adăugat o parte din cunoștințele mele și am ajuns la rezultatul final, unul care are parte din experiența mea, pentru că nu pot să nu îmi las amprenta, lucru bine știut de cititorii mei.

Amandine - Desertul spectaculos

Nu pot spune că aceasta este o rețetă originală, pentru că deocamdată nu a fost desemnată una și să fie înregistrată ca marca originală. Pot spune că am încercat să o aproprii cât se poate de mult de gustul care îmi aduce aminte de copilărie și de cofetăria din cartier, care făcea cele mai bune prăjituri.

Amandine - Desertul spectaculos

Blatul este de cacao cu caramel bine însiropat cu rom, cremă de ciocolată și glazura de ciocolată de la prajitura ora 12, rețetă pe care o găsiți aici.

Amandine - Desertul spectaculos

Nu este complicat de făcut, însă neceistă timp și răbdare, dar rezultatul este de-a dreptul spectaculos! Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum să faci Amandine – desertul spectaculos pentru toți iubitorii de ciocolată

Ingredinete pentru blat:

  • 6 ouă
  • 80 ml apă
  • 200 g zahăr tos din care 100 la caramelizat cu apa
  • 200 g făină
  • 50 g cacao de bună calitate
  • 60 ml ulei vegetal

Ingrediente pentru crema de ciocolată:

  • 6 ouă întregi
  • Un praf de sare
  • 300 g zahăr tos
  • 200 g ciocolată cu 70% cacao
  • 300 g unt

Ingrediente pentru sirop:

  • 900 ml apă
  • 350 g zahăr tos
  • 100 ml rom de bună calitate sau 3 esențe de rom

Ingrediente pentru glazură și decor:

  • 300 g ciocolată cu 60% cacao
  • 90 g unt cu minim 80% grasime
  • 3 linguri din cremă de ciocolată cu unt
  • 100 g ciocolată albă de bună calitate

Mod de preparare pentru sirop:

Într-o craticioară potrivită punem apa cu zahărul la foc mic și amestecăm până se topește. Luăm jos de pe foc și adăugăm romul sau esența de rom. Dăm deoparte, vom avea venite de el pentru insiroparea blatului.

Mod de preparare pentru cremă:

Punem ouăle cu un praf de sare, zahărul și le batem pe abur până se îngroașă.

Adăugăm ciocolata direct în crema fierbinte, omogenizăm.

Punem și untul care trebuie să fie la temperatura camerei și-l încorporăm și pe acesta. Lăsăm undeva în cămară sau într-o cameră mai rece, ori înainte de a umple prăjitura punem punem crema pentru jumătate de oră la frigider.

Mod de preparare pentru blat:

Cernem într-un castron făina și cacaua.

Separăm ouăle și albușurile le punem într-un castron mare.

Tapetăm cu hârtie de copt o tavă Cu dimensiunea de 25/35 cm

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru început vom carameliza jumătate din cantitatea de zahăr, peste care turnăm cu grijă apa, pentru ca aburii să nu ne ardă și lăsăm la foc mic până se topește complet. Nu fierbeți la foc mare, ca să se facă mai repede, riscați ca atunci când se va raci să se întărească. Ca să aveți idee, eu l-am fiert pe plita cu inducție la treapta 1, asta este corespondentul flăcării mici la minimum. Amestecăm din când în când. Lăsăm să se răcească complet, va trebui să iasă un sirop mai gros.  Pentru a grăbi răcirea putem pune într-un vas cu apă rece și gheață.

Într-un bol încăpător puneți albușurile cu praful de sare, iar cu ajutorul unui robot de bucătărie mixați până albușul devine asemănător unei zăpezi moi.

AA87EFD7-B201-4B98-AEAD-6823C01F50AB.jpeg

Adăugați treptat zahărul tos mixând în continuare până obtineți o bezea fermă și lucioasă.

71F8446B-F8D8-4ECF-8B0C-C78FF705004C.jpeg

Adăugăm siropul caramel și batem în continuare la viteză mică până se omogenizează.

Încorporăm cu gălbenușurile și uleiul vegetal prin mixare tot la viteză mică.

Adăugăm făina în 3 tranșe și cu ajutorul unei spatule de Silicon cu mișcări ușoare de jos în sus, încorporăm făina.

Turnăm compoziția în tava gata pregătită și o nivelăm cu ajutorul unei spatule.

Dăm la cuptorul preîncălzit pentru 15-18 minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceti mai mult, că va deveni ca un burete și gumos. Îl scoatem din cuptor și-l mai lăsăm pentru 10 minute în tava în care s-a copt, după care cu tot cu hârtia de copt îl punem pe un gratar și-l lăsăm să se răcească bine.

Asamblare:

Tăiem blatul în 3 părți egale. Vor ieșii de 8-10 mm, dar nu vă temeți, așa trebuie să fie. 

Cu ajutorul unui robot de bucătărie mixăm crema până devine aerată și lucioasă. Nu o bateți prea mult, ca riscați să se taie. Luăm 3 linguri sănătoase din cremă și o punem deoparte, vom avea nevoie de ea la decor.

Tapetăm tava în care am copt blatul cu folie alimentară și așazăm baza blatului. Însiropăm primul blat cu o treime din cantitatea totală de sirop, nu vă faceți griji că ar fi prea mult…așa trebuie să fie.

Punem jumătate din cantitatea totală de cremă rămasă, al doilea blat, a doua treime de sirop, cealaltă jumătate de cremă, ultimul blat și restul de sirop. Dăm la rece pentru minim 2 ore.

Scoatem prăjitura de la frigider și cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit înmuiat în apă caldă tăiem în 24 de felii egale.

Mod de preparare pentru glazură:

Punem ciocolata împreună cu untul într-un vas pe bain marie și amestecăm până se topesc ambele și se omogenizează.

55E7A23C-033B-414D-B8D3-38DD1E906A63.jpeg

Cu ajutorul unei linguri turnăm glazura pe fiecare bucată de prăjitură în parte.

 

Decorăm cu crema păstrată mai devreme și ciocolată albă în fir subțire, topită pe bain marie.  

Cam asta a fost rețeta mea de amandine – desertul spectaculos pentru astăzi, necesită puțin efort însă rezultatul este cel puțin la fel de bun. Nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!

Amandine - Desertul spectaculos

Credit foto Raluca Varadi.

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password