Acest Aluat foietaj clasic cu unt îl fac de mai bine de 20 de ani și nu am dat niciodată greș cu el, deși recunosc că de multe ori îl cumpăr, însă de departe cel făcut în casă este net superior.
Practic ai nevoie doar de patru ingrediente la îndemâna și multă răbdare, iar când spun multă răbdare, nu înseamnă neaparat și o îndeletnicire foarte iscusită. Trebuie doar să respecți întocmai pașii și cu siguranță rezultatul va fi pe măsura așteptărilor tale.
Poate fi folosit la foi de prăjitură, Croissante, pentru cremeș și multe alte preparate chiar și sărate.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-un castron cernem făina, facem o gaură în mijlocul ei și adăugăm sarea și apa.
Amestecăm cu o spatulă de Silicon până aceasta devine ineficientă și apoi trecem la frământatul manual până obținem un aluat ușor elastic și omogen.
Învelim intr-o folie de prospețime și-l dăm la frigider pentru 30 de minute.
Întindem untul între 2 foi de copt cu dimensiunea de 20/24 cm. Ca să fie mai ușor eu tai felii bucățile de unt, apoi la lipesc și doar presez ușor cât să ajung la dimensiunea dorită. Dăm untul la rece așa cum este întins între foile de copt.
După trecerea timpului de odihnă, scoatem aluatul de la frigider și îl întindem pe un plan de lucru cu o dimensiune 50 cm diametru.
Punem placa de unt în mijloc.
Aducem marginile laterale spre interior astfel încât să suprapunem aluatul și să se lipească. Facem la fel și cu cele de jos și de sus.
Întindem aluatul pe lung cu o lungime de 48-50 de cm și cu o lățime de 20-22 cm, încercând să păstrăm forma unui dreptunghi perfect. La început prin presarea succesivă de la interior spre exterior.
Aducem marginea de jos spre interior și ștergem cu o pensulă excesul de făină.
Apoi aducem marginea de sus spre partea de jos acoperind partea de jos și să obținem un dreptunghi perfect.
Învelim aluatul într-o folie de prospețime si dăm la rece pentru 20 de minute.
Întodeauna operațiile următoare vor trebui ca aluatul să aibe închizătura (partea de sus pe care am pus-o peste cea de jos să fie în stanga noastră pe masă) exact ca în poza în care este înfoliat.
După odihna aluatului la frigider Repetăm operațiunea de întindere cu adusul marginilor și ștergerea de faină dar și pastrarea poziției aluatului. Practic îl întindem invers de fiecare dată. Facem asta de 2 ori după care băgăm la rece înfoliat.
Băgăm la frigider aluatul de 4 ori, asta înseamnă că prima a fost după ce am pus untul în aluat și în următoarele trei ture îl vom întinde de câte 2 ori după fiecare odihnă. Sper că am fost înțeles 🙂🙂🙂
După ultima întindere aluatul va sta minim o oră la frigider după care poate fi folosit! Spor la treabă și poftă bună!
Pentru multe alte rețete de patiserie cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea produse de patiserie, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.