Nici nu apuc să spun ardei umpluți cu vinete și deja mi se inundă gura! Dintre sarmale și ardei umpluți și aici ma refer la mâncărurile gătite cu carne tocătura, aș prefera acești ardei umpluți.
Fără exagerare dar îi fac la fel de mai bine de douazeci de ani și nu as schimba această rețetă sub nici o formă! Eram în primii ani de practică și nenea Piști era Bucătarul șef de pe o tură, pe care să fiu prea și cer nu prea îl vedeam prin bucătărie, era mai mereu plecat, la magazie, la recepție, numai în bucătărie nu îl găseai. Însă când era vorba de sarmale și ardei umpluți niciodată și fără nici o excepție nu se făceau fără ca el să le dea gust indiferent că erau cu carne sau de post. Și făceam la câteva mii în fiecare săptămână, încât la un moment când auzeam de sarmale sau ardei umpluți parcă auzeam de cele mai rele lucruri. 😂😂😂
Astăzi îmi aduc aminte cu drag și parcă aș întoarce vremea să mai stăm în jurul mesei la umplut ardei, pentru că nu numai că lucram dar era și un moment în care ne amuzam pe seama bancurilor spuse cu accent maghiar de nenea Piști.
Așadar după povestea ardeilor vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spălăm ardeii, le tăiem partea superioară dinspre coadă astfel încât să rămână un cerc frumos. Curățăm interiorul ardeilor de semințe și nervuri.
Curățăm morcovii, îi spălăm și îi dăm jumătate din ei pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Tocăm mărunt pătrunjelul și mărarul și păstram codițele.
Curățăm și tocăm mărunt ceapa și ardeiul roșu pe care le punem la călit în ulei cu puțină sare, până devin moi.
În timp ce ceapa se călește împreună cu ardeiul curățăm vinetele de cotor și coajă, le tăiem cubulețe de 1/1 cm.
Scoatem 2 linguri bune din compoziția de ardei cu ceapă și o dăm deoparte.
Punem ceapa scoasă împreună cu morcovii la călit in continuare pe foc mic pentru câteva minute, adăugăm jumătate de litru de apă, pasata de roșii și dăm gust cu sare și piper.
Adăugăm vinetele în ceapa rămasă și călim la foc potrivit pentru aproximativ 10 minute sau cât este nevoie pentru a se înmuia.
Adăugăm orezul și mai călim 2-3 minute.
Punem verdețurile tocate, dăm gust cu sare și piper. Amestecăm toate ingredientele într-un bol mare, gustăm de sare și piper.
Pe fundul unei cratițe punem cotoarele de la mărar și foile de dafin.
Cu compoziția obținută umplem ardeii și îi punem în oală unul lângă celălat, apoi le punem morcovi sau cartofi tăiați rondele pe post de capac.
Adăugăm sosul de roșii peste ardei și fierbem la foc domol pentru o oră și jumătate.
Dacă vă place ca sosul să fie mai consistent puteți scoate o parte din sos afară și să o legati cu amidonul dizolvat în 3 linguri de apă, apoi să turnați înapoi în oală și să mai fierbeți încă 4-5 minute.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru multe alte rețete de gustări cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea aperitive click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.