Baclava cu nucă, mere și scorțișoară
O baclava mai bună și mai gustoasă ca aceasta nu cred să mai fie, cu interior moale și exterior crocant, gust fin de scorțișoară, uhhh aș putea spune o plăcintă cu mere și nuci, adusă la rang de fine dining!
Îmi aduc aminte pentru prima dată când am gustat această minunăție, eram în Turcia și baclavalele era la fiecare colț de stradă, în bazar, peste tot. Însă un magazin de dulciuri mai aparte la piciorul podului Galata, unde am găsit și altfel de baclavale, făcute atât din nucă cât și din migdale, alune de pădure, turkish delight reinterpretate cu rodie trase in ciocolată, cu mentă, pfu…. trebuie să ajung din nou pe acolo. Gustând, aceasta cu mere a fost topul preferințelor mele.
Am tot testat și încercat, odată îmi ieșea prea moale, alteori îmi rupeam dinții în ea, uneori prea dulce, dar astăzi a ieșit cel puțin la fel de bună ca de la magazinul din Istanbul de la piciorul podului Galata.
Poate fi făcută și de post, înlocuind untul cu ulei, folosind cu 20% mai puțin decât unt.
Haideți să vedem despre ce este vorba!
Ingredinete baclava cu nucă, mere și scorțișoară:
Pentru compoziția de mere:
Pentru compoziția de nucă:
Mod de preparare baclava cu nucă, mere și scorțișoară:
Curățăm merele de coajă și le dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari. Le punem intr-un castron cu restul ingredientelor și le amestecăm.
Până pregătim restul ingredientelor le tragem pe marginea castronului să își lase sucul, ca în imagine.
Punem toate ingredientele pentru compoziția de nucă într-un castron și le amestecăm.
Topim untul pentru uns foile.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Ungem o tavă de 27/35 cm cu unt.
Împărțim foile pentru 4 straturi adică câte 3 pentru fiecare strat. Le acoperim cu un șervet de Bucătărie pentru a nu se usca.
Așezăm în tavă o foaie, ungem cu unt și repetăm până la a 3-a foaie.
Punem jumătate din compoziția de nucă, distribuim uniform și presăm ușor.
Continuăm cu alte 3 foi, pe care le ungem cu unt, compoziția de mere stoarsă bine de suc.
Punem alte trei foi, ungem din nou cu unt, punem a doua parte din compoziția de nucă.
Așezăm și ultimele 3 foi, le ungem pe primele 2, ultima rămâne să o ungem după ce tăiem romburi sau pătrate la distanță de minim 3 cm între ele. Pentru această operație avem nevoie de un cuțit cu dinți, foarte bine ascuțit și va trebui să taiem cu grijă să nu deplasăm foaia de deasupra. Ungem cu untul rămas și dăm la cuptor pentru 35-40 de minute sau până prind o culoare aurie-brună.
După ce s-a copt punem mierea și mai lăsăm pentru încă 5 minute la cuptor.
Spor la treabă și poftă bună!