O Ciorbă de cartofi cu afumătură și smântână ca în Ardeal, ca la buna Măriuca mai bine zis, delicioasă și plină de arome.
Probabil cea mai mâncată ciorbă în sezonul iernii din partea bunicilor din Ardeal. E drept că ei nu o făceau cu cârnați și șuncă prea multă, ci cu jumări de slănină, însă mie-mi place mult mai mult în această variantă.
Este usor acrișoară, cu gust și aromă de afumătură și usturoi, servită cu ardei iute sau “pișcători” cum le spuneau ardeilor iuți cei din Ardeal, numai bună pentru a te încălzi bine în acest sezon. Dar acum în zilele noastre o facem din ce în ce mai rar, probabil și datorită diversității, însă e binevenită de fiecare dată.
Bunica îi spunea zamă dă hilibe și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, însă când plecați prin Ardeal, cu siguranță, veți găsi multe restaurante care oferă acest produs.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și după aceea încă jumătate de oră în bucătărie, pentru a finaliza această ciorbă.
Pentru multe alte rețete de supe cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea supe și ciorbe sau click pe fotografie
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Curățăm zarzavaturile, le spălăm și le tăiem cubulețe. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt.
Cartofii îi curățăm și îi tăiem cuburi.
Tăiem cârnații și șunca felii.
Punem afumăturile într-o oală și le prajim la foc mare câteva minute până lasă grăsimea.
Adăugăm 3 litrii de apă și fierbem pentru aproximativ o oră sau până fierb de 80%.
Într-o oală punem uleiul, zarzavaturile, ceapa și usturoiul și le călim la foc mediu pentru 7-8 minute.
Adăugăm afumăturile cu tot cu supă, cartofii, foaia de dafin, tarhonul și fierbem la foc domol pentru 20-25 de minute sau până cartofii sunt fierți, dar nu sfărâmați. Punem și zeama de la gogoșarii murati sau de la ardeii iuți.
Mod de preparare pentru liezon:
Într-un castron încăpător punem 5 gălbenușuri cu smântâna, iaurtul și omogenizăm.
Cum adăugăm liezonul în ciorbă?!
De obicei aici se greșește cel mai mult. Pentru a obține o ciorbă omogenă și să nu se “brânzească ciorba” liezonul se Adaugă astfel: punem bolul cu compoziția de smântână lângă oala care încă fierbe pe foc mediu. Cu ajutorul unui polonic scoatem din ciorbă câte un polonic și-l adăugăm direct în compoziția de smântână amestecând continuu, cât se poate de mult, astfel încât să aducem compoziția de smântână la o temperatură cât mai aproape de cea din oală.
Verificăm de sare, iar dacă mai este nevoie mai adăugăm. Mare atenție, afumătură poate da suficientă sare, astfel încât să nu mai fie nevoie de extra.
Servim cu mărar tocat și ardei iuți. Spor la treabă și poftă bună!