Probabil cea mai mâncată Ciorbă de salata verde cu pui si bacon în sezonul primăverii din partea bunicilor din Ardeal. E drept că ei nu o făceau cu bacon, ci cu jumări de slaniă, însă mie-mi place mult mai mult în această variantă.
Este usor acrișoară, cu gust și aromă de afumătură și usturoi, dar plină de vitamine, moment numai bun pentru organism după trecerea iernii. Dar acum în zilele noastre o putem face în tot timpul anului pentru că în piețe o găsești aproape pe orice tarabă.
Bunica îi spunea zamă dă șălate și nu trebuie să ma credeți pe cuvânt, însă când plecați prin Ardeal, cu siguranță, veți găsi multe restaurante care oferă acest produs.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și după aceea încă jumătate de oră în Bucătărie, pentru a finaliza această ciorbă.
Ingrediente:
Ingrediente pentru “față”
Mod de preparare:
Punem puiul la fiert într-o oală cu vreo 3 l de apă la foc mic pentru aproximativ o oră. Carnea trebuie să fie foarte bine fiartă.
Lăsăm să se răcească în supa în care a fiert. După ce se răcește desfacem carnea pe fibră în bucăți mai grosuțe.
Într-o oală încinsă punem 50 ml de ulei și baconul tăiat julienne și călim la foc mediu până se rumenește ușor.
Adăugăm usturoiul tocat mărunt și mai călim 1 minut după care adăugăm supa în care a fiert puiul și oțetul. Lăsăm să ajungă în punctul de fierbere.
Spălăm bine salata verde și o rupem bucățele. Când supa începe să fiarbă adăugăm salata și fierbem aproximativ 5 minute la foc mediu.
Într-un castron încăpător punem 3 gălbenușuri cu smântâna, iaurtul, făina și omogenizăm.
Curățăm morcovul și îl dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici. Apoi îl punem la călit în ulei pentru 6-7 minute la foc mic.
Adăugăm carnea de pui în oală.
Cum adăugăm liezonul în ciorbă?!
De obicei aici se greșește cel mai mult. Pentru a obține o ciorbă omogenă și să nu se “brânzească ciorba” liezonul se adaugă astfel: punem bolul cu compoziția de smântână lângă oala care încă fierbe pe foc mediu. Cu ajutorul unui polonic scoatem din ciorbă câte un polonic și-l adăugăm direct în compoziția de smântână amestecând continuu, cât se poate de mult, astfel încât să aducem compoziția de smântână la o temperatură cât mai aproape de cea din oală.
Răsturnăm castronul în oală și cu ajutorul polonicului amestecăm încontinuu pentru încă 2 minute, după care oprim focul. Adăugăm mărarul și ciorba este gata de servit.
Strecurăm uleiul în care s-au călit morcovii.
Din albușurile rămase plus cele 3 ouă facem 2 omlete pe care le prăjim în diferența de ulei.
Le tăiem și pe acestea julienne și le adăugăm în oală.
Nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!
Pentru multe alte rețete de supe cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea supe și ciorbe sau click pe fotografie
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.