Vestitele Clătite bănățene ca la Ana Lugojana sunt atât de bune, cu unplutură cremoasă de brânză, acoperite cu un sos de vanilie, totul sub o bezea crocantă și rumenă.
Ei na că prima interacțiune cu aceste clătite nu a fost tocmai în Banat de unde își au originalitatea, ci tocmai în partea cealaltă a lumii, în SUA, unde prietenii mei plecați de prin anii 80, voiau să ma surprindă cu un preparat autentic de acasă.
Prima dată, am crezut că este o glumă și parcă nu puteam să cred că un preparat atât de gustos și aspectuos este tocmai românesc, chit că la bază au faimoasele clătite, specifice altei bucătarii. Ajuns acasă, am constatat că este într-adevăr adevărata rețeta își are originile în perioada de glorie a hanului Ana Lugojana, situat pe drumul ce leagă Lugojul de Făget, iar cum inventatorul nu a fost cunoscut, denumirea clătitelor mai poartă și numele hanului cu pricina.
Clătite fragede, umplutură de brânză vanilată cu stafide, sos de vanilie și o bezea crocantă, totul la cuptor, va face ca desertul să nu fie numai cu tradiție, dar și unul rafinat cu care să vă ospătați musafirii și pe cei dragi.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.
Pentru alte deserturi, prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluatul de clătite:
Ingrediente pentru umplutura de stafide:
Ingredinete pentru sosul de vanilie:
Ingrediente pentru bezea:
Mod de preparare pentru aluatul de clătite:
Punem absolut toate ingredientele într-un bol încăpător, iar cu ajutorul unui blender vertical mixăm până obținem o compoziție omogenă. Păstrăm însă 50 ml de lapte și vedem, dacă aluatul mai nevesită sau nu adăugarea lui.
Pe o tigaie încinsă, picurăm 1 linguriță de ulei și apoi câte un polonic de aluat. Ar trebui ca ochiometric să împărțiți compoziția în 15 părți.
Coacem clătitele și le dăm deoparte.
Mod de preparare pentru compoziția de brânză cu stafide:
Într-un castron punem toate ingredientele și le amestecăm, dacă mai e nevoie de zahăr, mai putem adauga după gust.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Într-un bol punem gălbenușurile, amidonul și jumătate din cantitatea totală de lapte, omogenizăm și dăm deoparte.
Punem cealaltă jumătate din cantitatea de lapte cu zahărul într-o craticioară și aducem în punctul de fierbere.
Când vedem că începe să clocotească adaugăm compoziția de gălbenușuri cu amidon și reducem focul. Amestecăm în continuu până se kngroasă, după care dăm deoparte.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade celsius.
Umplem clătitele cu compoziția de brânză și le punem în strachini sau vase pentru cuptor. Puteți pune câte 2-3 sau individuale, în caz că aveți vase potrivite pentru o singură clătită.
Distribuiți uniform crema de vanilie peste clătite.
Mod de preparare pentru bezea:
Într-un bol încăpător puneți albușurile cu praful de sare, iar cu ajutorul unui robotice bucătărie mixați până albușul devine asemănător unei zăpezi moi.
Adăugați treptat zahărul tos mixând în continuare până obtineți o bezea fermă și lucioasă.
Cu ajutorul unui sac cu șpriț, turnăm bezeaua deasupra clătitelor, în mod egal pentru fiecare strachină. Nu trebuie pusă multă, însă trebuie să acopere întreaga suprafață a Clătitelor.
Introducem străchinile la cuptor pentru 12-15 minute sau până se rumenesc frumos!
Așadar de acum nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!