Poate cele mai bune Cornuri însiropate de post în două culori, care îmi aduc aminte de copilărie.
Da, cele mai bune de fapt și cred că erau cele mai la modă în acea perioadă în perioada postului, încât nu cred că exista cineva care să nu le fi făcut.
Mi-o aduc aminte pe vecina mea, de la care de fapt am și rețeta că le făcea în toate posturile, inclusiv în zilele de miercuri și vineri după care și mama, iar mai apoi eu, pentru că eram un împătimit al aluaturile dospite. Găseam fără probleme toate ingredinetele în cămara părinților si dacă nu la orice alimentară de prin zonă.
Moi, pufoase și însiropate în același timp, umplutura era întotdeauna cu rahat sau cu magiun de prune și uneori nucă, astăzi le putem umple cu ciocolată sau alte combinații care să ne facă plăcere.
Deasemeni și acum cu niște ingrediente simple și la îndemâna oricui desertul poate fi gata rapid și ieftin pentru orice fel de întâlnire sau petrecere în familie, mai ales că ne va aduce aminte de anii din perioada de după revoluție. Rămâneți alături pentru lista ingredinetelor și modul de preparare.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente aluat:
Ingrediente pentru sirop și barotat:
Mod de preparare pentru aluat:
Zdrobim 100 g de banană până obținem un piure.
Tăiem rahatul bastonașe și îl dăm deoparte.
Într-un vas încăpător punem făina cu sare și îl dăm deoparte.
Separat vom pune în laptele călduț zahărul și drojdia la activat pentru 5-7 minute, depinde de cât de cald este în bucătărie.
Facem o gaură în mijlocul făinii și turnăm compoziția cu drojdia activată, piureul de banană, extractul de vanilie și frământăm până obținem un aluat neted și compact.
Treptat adăugăm untul vegan sau margarina care trebuiesc să fie la temperatura camerei și continuăm să frământăm până îl încorporăm complet, iar aluatul începe să fie elastic.
Împărțim aluatul în 2 părți egale, iar într-una punem cele 25 de g de banană zdrobită deasemeni, cacaua și frământăm până se încorporează, iar aluatul va deveni omogen.
Formăm o bilă din fiecare aluat și le punem în câte un castron uns cu puțin ulei până își dublează volumul.
După trecerea timpului de dospire împărțim ambele aluaturi în 2 părți.
Întindem pe un plan de lucru câte un aluat de fiecare culoare cu diametrul de 40 de cm și le suprapunem.
Cu ajutorul unui pinten tăiem aluatul în 8 părți egale făcând câte o mică incizie, așa cum se poate vedea în fotografie. Distribuim uniform rahatul,
rulăm și punem în tavi tapetate cu hârtie de copt pentru încă 20-25 de minute la dospit, depinde de cât de cald este în bucătărie.
Coacem aproximativ 18-20 de minute la 180 de grade Celsius.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem zahărul cu apa și extractul de vanilie într-o crăticioară și fierbem la foc mic până se topește zahărul. Menținem fierbinte până scoatem cornulețele din cuptor. După trecerea timpului de coacere scoatem cornurile fierbinți și le trecem deasemeni prin siropul fierbinte lăsându-le 10-15 secunde pe fiecare parte.
Imediat le trecem prin nuca de cocos și nuca măcinată. Iar de aici sunt gata se servit.
De aici nu îmi rămâne decât să vă doresc spor la treabă și poftă buna!