Cremeș – Crempită – Cremeschnitten – Cremșnit – Rețetă veche de familie

( 4.6 out of 5 )
Loading...
  • -20 pServings+
  • 40 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Cremeș – Crempită – Cremeschnitten – Cremșnit – Rețetă veche de familie

Cu siguranță Cremeș – Crempită – Cremeschnitten – Cremșnit – Rețetă veche de familie este desertul cu multe amintiri din copilaria tuturor, când nu exista sărbătoare și să nu îl avem pe masă.


E drept că la acea vreme nici nu aveam prea multe variante de desert, dar cu siguranță este apreciat și acum. Mai ales că l-am făcut exact după rețeta aia veche din caietul mamei cu faină și cu ouă.

Rețeta este simpla și cu o reușita garantată, aromă de vanilie cu cruste crocante. Așadar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista scurtă a ingredientelor dar și a modului de preparare al prăjiturii cu aluat foitaj și cremă de vanilie cum i se mai spunea pe vremuri.

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem Cremeș – Crempită – Cremeschnitten – Cremșnit – Rețetă veche de familie

Ingrediente:

  • 800 g aluat foitaj făcut în casă sau cumpărat
  • 1,5 l lapte
  • 100 g faină
  • 100 g amidon
  • 6 ouă
  • 300 g zahăr tos
  • 1 lingură extract de vanilie
  • Un praf de sare

Pentru cei care vor să facă aluatul foietaj în casă, găsesc rețeta aici sau click pe fotografie.
Aluat foietaj clasic cu unt - Rețetă clasică

Mod de preparare:

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade Celsius.

Separăm ouăle. Împărțim aluatul în jumătate și întindem 2 foi cu dimensiunea de 30/35 cm.

Punem fiecare foaie de aluat între 2 hârtii de copt, așezăm pe o tavă și punem o altă tavă deasupra, apoi dăm la cuptor pentru aproximativ 32-35 de minute. Dacă tava nu este suficiente grea va împinge tava de sus și va crește prea tare. Dar nu este nici o problemă o apăsăm din când în când astfel încât să obținem o foaie de 5-6 mm grosime când este coaptă. După ce s-au răcit foile le tăiem exact la 30/25 cm.

1 litru de lapte îl punem la fiert împreună cu 200 g de zahăr și extractul de vanilie.

Punem într-un castron laptele rămas, gălbenușurile, făina, amidonul și omogenizăm astfel încât să obținem o compoziție fără cocoloașe.

Când laptele a început să clocotească turnăm în fir subțire compoziția de gălbenușuri până se îngroașă și dă primele clocote. Mare atenție focul trebuie să fie la mic spre mediu.

Când s-a îngroșat reducem focul la minim și mai fierbem 6-7 minute, timp în care ne vom ocupa de albușuri.

Mixăm albușurile împreună cu un praf de sare până obținem consistența unei zăpezi moi, apoi adăugăm treptat zahărul rămas și batem până se topește zaharul complet iar bezeaua este lucioasă și fermă.

Oprim focul de la compoziția de gălbenușuri. Încorporăm treptat albușurile spumă direct în crema fierbinte  amestecând ușor cu o spatulă cu mișcări largi de sus în jos până se omogenizează complet.

Punem o foaie, o formă dreptunghiulară și turnăm crema. Nivelăm și punem cealaltă foaie deasupra. Presăm ușor și punem un grătar peste foaie astfel încât să se uniformizeze și partea de deasupra.

Lăsăm să se răcească la temperatura camerei până a doua zi. Acum e gata de servit, tăiem cu un cuțit cu lama subțire și îngustă bine ascuțit. Spor la treabă și să vă fie de folos!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password