De ce Doboș Alb, sincer nu cred că ar fi fost o altă denumire mai bună pentru această prăjitură delicioasă cu foi subțiri de pandișpan și cremă fină de lapte.
Finețea acestei prăjituri este pur și simplu o încântare a simțurilor și a gustului în același timp. Ingredientele de calitate folosite, dar și modul de preparare fac ca rezultatul să fie spectaculos de bun, mai ales pentru cei care iubesc prăjiturile albe fără cacao. Poate fi făcut și sub formă de tort, însă pentru acest lucru necesită un număr mai mare de foi și prin urmare și mult mai multă manoperă. Dar pentru un eveniment special chiar nu mai contează, important e să-l facem cu drag și cu multă atenție și satisfacțiile vor veni la final.
Chiar a ieșit extrem de fin si de ciocolatos, cu 16 de straturi subțiri si elegante deopotrivă, crema de lapte doar completând tabloul unui desert perfect! Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente foi:
Ingrediente pentru cremă:
Mod de preparare cremă:
Pentru început ne vom ocupa de cremă: punem laptele cu amidonul, extractul de vanilie, praful de sare într-o crăticioară pe foc mic și amestecăm până se îngroașă.
Adăugăm laptele condensat direct în crema fierbinte și omogenizăm.
Încorporăm și untul tăiat cubulețe și amestecăm până se încorporează perfect și acesta. Dăm la rece pentru minim 2 ore.
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Cernem făina într-un castron.
Separăm ouăle.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă urme ușoare asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul bătând în continuare până acesta se topește și obținem o spumă fermă și lucioasă.
Încorporăm gălbenușurile și amestecăm ușor, atât cât să avem o compoziție omogenă.
Făina o încorporăm în 3 tranșe amestecând ușor cu ajutorul unei spatule de silicon cu mișcări de sus în jos.
Ungem bine o tavă de 35/25 cm cu untură, presarăm făină din abundență.
Scuturăm bine tava să eliminăm excesul de făină după care punem câte 100 g de compoziție și o întindem cu ajutorul unei spatule exact așa cum vedeți în fotografie. Lăsați cam 5-6 mm fără a întinde compoziția. Va trebui să vă iasă 8 foi, dar depinde și de mărimea ouălor.
Dăm la cuptor și coacem 2:00-2:30 minute, după care cu ajutorul unei spatule de inox trecem ușor pe sub foaie și o punem pe un grătar să se răcească. Ele trebuiesc să se rumenească ușor, nu să fie maronii, ca altfel se vor lipii de tavă
Facem la fel și pentru celelalte foi. Va trebui să obtineți 8 foi în total.
Asamblare:
Cu ajutorul unui robot de Bucătărie mixăm 1-1:20 secunde crema, atât cât să fie omogenă și ușor aerată.
Punem o foaie, 130 g cremă și o întindem bine. Facem la fel până la ultima foaie pe care o lăsăm așa. Punem un tocător peste ultima foaie și presăm astfel încât să se uniformizeze. Tăiem în 2 pe lung ungem doar o jumătate cu cremă.
Venim cu partea neunsă peste. Decupăm marginile, astfel încât să obținem o formă perfect dreptunghiulară.
Ungem marginile și suprafața prăjiturii cu crema rămasă și decorăm după bunul plac.
Spor la treabă și poftă bună!