Îmi aduc aminte exact ziua de 27 Iulie 2018, eram la Pișchia cu prietena mea Laura Laurențiu, aveam un eveniment și cum toată ziua muncisem pe o căldură de numa nu-ti venea să ieși din casă, brusc mi s-a făcut poftă de dulce și cum aveam făină, ouă, lapte, am pus de niște gogoși, dar cu ce să ii mâncăm, pentru că mie nu îmi plac cu zahăr. Deodată Alina, o doamnă de-a locului a scos un borcan de dulceață de măceșe cu nuci – rețetă tradițională din Pusta Banatului. A fost atât de bună încât abia am așteptat să vină vremea măceșelor și să ma apuc de treabă.
Cum tehnologia e foarte avansată, nu a fost nevoie să mai merg să mă zgârii și să mă înțep, am luat direct de la un producător din munții Apuseni un bidon de 2,5 kilograme, suficient pentru a face o porție zdravănă de dulceața.
Proprietăți ale măceșelor: antioxidante, ajuta la metabolismul glucidelor, crește imunitatea, afecțiuni digestive, musculare, alunga oboseala intensă, regenerarea pielii, circulația sângelui. Au și un conținut bogat de vitamine precum: A, D, E, B1, B2, K.
După cum vă spuneam, așa arată pasta de măceșe:
Punem pasta de măceșe la foc mediu și adăugăm zahărul, nuca prăjită și praful de sare. Până începe să fiarbă vom amesteca aproape încontinuu, pentru ca să nu se prindă. În momentul în care a început să fiarbă o lăsăm la foc mic și amestecăm atât cât este nevoie să nu se prindă de fundul oalei. O vom fierbe aproximativ o oră.
Cu 15-20 de minute înainte de a fi gata pornim din nou cuptorul la 180 de grade pentru a steriliza borcanele. Capacele le punem intr-o oală cu apă și le vom fierbe pentru 1-2 minute, după care le vom șterge cu un șervet de bucătărie. După ce a fiert, turnăm in borcane, punem capacele, le strângem bine și le punem în bain marie până se răcesc de la sine.