Friptură de miel cu usturoi și rozmarin – Rețetă Ardelenească
Pot spune cu mâna pe inimă ca aceasta friptură este cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată, este exact aceeași rețetă pe care o făcea bunica, taman în Sâmbăta Mare dinaintea Paștilor. În restul anului, niciodată nu se mai făcea acest tip de friptură, decât dacă ceream expres să o facă.
La munte la bunici în județul Cluj, de unde și am preluat această rețetă, cam toți oamenii din sat au câteva oi în bătătura, care la începutul lunii mai dau oile la stână și în funcție de câte oi are fiecare familie se merge după lapte, mai exact oile sunt la câțiva kilometrii buni de casă și pentru mulsul lor se merge direct la stână. Acolo se face, cașul și urda, care se aduce acasa gata făcut.
Prin Septembrie, oile vin acasă pentru iernat și fiecare sătean și le recuperează direct din drum și dacă mă întrebați, nici acum nu știu cum și le recunosc, dar aceasta este altă problemă.
Din Septembrie și până în mai oile stau acasă, consumă fân și otavă, se montează (însămânțează sau se împerechează natural)
Perioada fătării este prin Februarie, ca până la Paște să avem miei numai buni de gătit.
Peste an nu prea se mănâncă friptura de miel, decât sub formă de tocănițe, dar aceasta este altă rețetă, pe care sper să o fac cât de curând și să o împart cu dumneavoastră.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare, iar rezultatul va fi uimitor.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Spălăm bine carnea de miel și o curățăm de eventualele fire de blană, în caz că au mai rămas de la tranșarea mielului.
Dacă avem o tavă mare putem pune atât pulpa cât și coastele întregi, iar dacă tava este mai mică putem porționa bucățile de carne astfel încât să încapă în tavă.
Printre bucățile de carne punem usturoiul, ceapa tăiată felii, vinul alb, rozmarinul, sarea și piperul și băgăm tava acoperită în cuptor, pentru 50-55 de minute.
Verificăm la fiecare 20 de minute, dacă mai avem lichid, iar dacă s-a evaporat mai adăugăm câte 50-100 ml de vin extra, în funcție de cât de mult este nevoie.
Când carnea este gatită și intră bine furculița în ea, fără a fi nevoiți să ținem de bucata de carne pentru a scoate furculița, luăm capacul jos și mai lăsăm încă 10-15 minute sau până se rumenește.
O friptură de miel simplă și gustoasă, exact la ca la bunica acasă, dar nu vă mai rețin, vă urez spor la treabă și poftă bună!