Când mă gândesc la griliaș de casă, efectiv îmi vine în minte toată Copilăria legată de perioada când eram la Arad, acolo am învățat ce este griliașul, cum se prepară și cât de des m-am ars încercând să-l pregătesc. Deși eram doar un copil era mai mereu în Bucătărie și nu scăpăm nici un moment din timpul pregătirii meselor din familie.
Practic acest desert este un zahăr ars cu nucă coaptă, simplu ca bună ziua. Dar totuși are un secret pe care vreau să îl împărtășesc cu dumneavoastră pentru un rezultat delicios și cu note crocante care efectiv să nu vă rupă dinții și este vorba de cantitățile folosite, modul de caramelizare al zahărului, cât de gros tocăm nuca și bineînțeles cât de gros trebuie să îl turnăm.
Așadar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista scurtă a ingredientelor dar și a modului de preparare explicat pas cu pas.
Ingrediente:
200 g zahăr tos
150 g nucă
1 lingură de ulei cu gust neutru
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm o un tocător cu hârtie de copt pe care o ungem cu o lingură de ulei.
Punem nuca pe o tavă și l coacem 8-10 minute, o lăsăm să se tempereze, apoi o frecăm între mâini astfel încât să eliminăm cât mai multă coajă. Tocăm nuca grosier de mărimea bobițelor de mazăre, nu cele mari ci cele mai mici. E important acest aspect pentru că în acest fel se va uniformiza compoziția și nu va rămâne foarte mult zahăr ars fără nucă ca să ne rupă dinții.
Punem zahărul într-o cratiță la caramelizat până obținem o culoare auriu-roșcată.
Reducem focul la minimum și încorporăm nuca tocată și amestecăm până se încorporează perfect.
Turnăm compoziția pe hârtia de copt unsă și cu ajutorul unui sucitor uns cu puțin ulei întindem astfel încât să obținem o grosime de aproximativ 5 milimetrii.
Pentru porționare putem imediat după întinderea compoziției să o tăiem cu ajutorul unui cuțit astfel încât să obținem forme egale și frumoase sau efectiv lăsăm să se răcească complet, după care rupem bucăți de mărimea dorită.
Simplu, rapid, gustos și cu amintiri din copilărie de pe vremea bunicii.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.