Jeleu – Peltea de gutui ca la bunica
Peltea – jeleu natural de gutui este practic concentrația cea mai mare de pectină care se găsește în mere, pere și alte fructe. Sincer să fiu nu am auzit de prea multă vreme de acest produs, însă tanti Florica de la Recaș, este cea care m-a învățat să o fac și de fiecare dată când o să am ocazia, o să ii mulțumesc, chiar și pe această cale.
Gutuile sunt niște fructe aromate, înrudite cu mărul și părul, cunoscut încă din antichitate, ca fiind folosit în medicina populară alături de semințe și fructe.
Ingrediente pentru jeleu – peltea de gutui ca la bunica:
2,5 kg gutui
0,8 kg zahăr
2 lămâi
Un praf de sare
Mod de preparare jeleu – peltea de gutui ca la bunica:
Se curată gutuile de coajă și cotoare. Se păstrează atât gutuile cât și cotoarele, care se spală și se țin în apă rece până le terminăm pe toate de curățat.
Punem cojile și cotoarele într-o oală cu apă atât cât se le acopere la fiert pentru o oră, iar dacă mai este nevoie mai adăugăm câte puțină apă.
Strecurăm și sucul astfel obținut îl turnăm peste gutuile curățate alături de zahăr și sucul de lămâie, praful de sare și mai adăugăm 1 litru de apă și fierbem 1 ora până se înmoaie bine.
Strecurăm printr-o sită fină lichidul,
și îl punem la fiert, la foc mic, iar la fiecare 20 de minute luăm din compoziție și o lăsăm la temperatura camerei iar dacă se gelifică este gata.
Turnăm în borcane sterilizate și le punem la bain marie până se răcesc de la sine.
Simplu și gustos, un preparat ideal de păstrat pentru zilele friguroase de iarnă. Alături de o felie de pâine cu unt și un ceai fierbinte.
Cu restul de gutui putem face dulceață sau marmeladă, adăugând în plus câteva linguri de zahăr, atât cât ne place de dulce.
Simplu, gustos și sănătos. Așadar spor la treabă și poftă bună!