Pâine japoneză cu lapte și tangzhong
Tot am auzit de această pâine cu lapte și parcă niciodată nu m-a interesat prea mult de ea, însă de când am început să fac pâinea în casă, mi-a fost în plan, dar tot am amânat, gândindu-mă că necesită foarte multă manoperă, că mănâncă prea mult timp, însă dacă ești pregătit să o faci și ai răbdarea neceaară, vei obține un altfel de pâine, foarte bună de altfel.
Este destul de densă, dar în același timp atât de elastică, încât atunci când apeși pe ea, își va reveni complet la forma inițială. Aș putea spune că este și sățioasă, se menține mult mai mult timp proaspătă, decât pâinea obișnuită și asta datorită metodei Youdane. Din acest aluat se pot face o diversitate destul de mare de produse de panificație, precum împletiturile cu praz, șuncă și mozzarella, rețeta aici sau click pe fotografie.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și cu siguranță veți obține o pâine excelentă!
Ingrediente pentru tangzhong
Ingredinete pentru aluat:
Pentru uns pâinea:
Mod de preparare:
Într-o crăticioară punem cele 40 de g de făină cu apa și le fierbem la foc mic până obținem o compoziție trasnlucidă și cleioasă. O lăsăm să se tempereze ușor.
O turnăm într-un castron, acoperim cu folie de prospețime și lăsăm la frigider pentru minim 6 ore. Eu am lăsat-o peste noapte și a ieșit perfect. Apoi cu o oră înainte de a începe efectiv să frământăm pâinea o scoatem de la frigider.
Într-un bol încăpător sau într-un robot de bucătărie punem făina, sarea, drojdia, laptele praf, zahărul, oul, jumătate din maia, jumătate din cantitatea de lapte și le amestecăm cu ajutorul unei spatule de Silicon.
Adăugăm restul de maia și lapte și frământăm până obținem un aluat elastic, omogen și destul de lipicios. Nu vă faceți griji, așa trebuie să fie. Răsturnăm aluatul pe un plan de lucru presărat cu puțină făină sau uns cu in strop de ulei și modelăm sub forma unei bile.
Punem înapoi aluatul în castron și îl acoperim cu o folie alimentară. Lăsăm să dospească aproximativ o oră, dar poate necesita și mai mult, în funcție de cât de cald este în bucătărie, până își dublează volumul.
Răsturnăm aluatul dospit pe un plan de lucru presărat cu puțină făină sau uns cu ulei și îl împărțim în 6 părți egale. Adunăm părțile exterioare spre interior și dăm forma unei bile pentru fiecare bucată de aluat. Acoperim cu folie alimentară și mai lăsăm 15-20 de minute la dospit, în funcție de cât de cald este în bucătărie.
Luăm în parte fiecare bucată de aluat și o întoarcem cu partea care a stat pe masă și o întindem dreptunghiular cu dimensiunile de 15/10 cm. Aducem partea de sus înspre cea de jos și apăsăm ușor astfel încât să se lipească, venim cu partea de sus peste cea întoarsă și apăsăm din nou capătul să se lipească. Acum luăm din dreapta și facem la fel venim spre stânga, lipim, din stânga peste cea din dreapta, lipim și punem în tavă câte 3 bucăți de aluat. Eu recomand a se pune hârtie de copt, este mai ușor de scos din tavă.
Preîncălzim cuptorul la 175 de grade Celsius.
Facem la fel și pentru cealaltă tavă și lăsăm la dospit pentru minim 60 de minute sau dacă nu este atât de cald în bucătărie chiar 80 de minute acoperite cu folie de prospețime.
Ungem ușor suprafața aluatului cu gălbenușul frecat cu lapte și coacem 25 de minute.
Nu e chiar simplu, însă merită tot efortul, pâinea va ieși asemeni unui cozonac, care se desface fâșii – fâșii și cu un gust fenomenal.
De aici nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!
Dimensiuni tavi pentru copt: 25/10 cm