Cu siguranță cel mai bun și mai fin pate de porc la borcan din ingrediente 100% știute și văzute la propriu, fără conservanți, fără coloranți sau aditivi.
Este atât de bun și de fiecare dată când mergeam în vacanțele de iarnă în Ardeal, mai exact pe la Mărgău, Mătușa Mărioara întotdeauna avea pregătită cămara așa cum se cuvine unei ardelence. Ceea ce ne plăcea nouă tare mult era pateul țărănesc de porc la borcan pe care efectiv îl devoram.
De această dată am vrut să îl fac mai fin, așa că l-am trecut prin blender și a ieșit o bunătate. Stă bine peste iarnă în borcane ermetic închise, motiv pentru care putem să îl facem într-o cantitate mai mare.
Acum nu îmi rămâne decât să vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare pas cu pas.
Ingrediente
500 g ficat de porc
1 kg organe(inimă de porc, rinichi)
2 ciolane de aproximativ 2 kg
500 g șorici
Ingrediente:
1 kg grăsime de la gușă sau slănină de pe burtă cu tot cu șoric
1 kg carne mai grasă de preferat căzăturile sau carne porc lucru
150 g untură
300 ml smântână din lapte pentru gătit cu 35% grăsime
1,2 kg ceapă
50 g usturoi
Sare, piper foi dafin, cimbru după gust
Mod de preparare:
Curățăm ceapa și o tocăm grosier.
Curățăm usturoiul.
Tăiem slănina, carnea și măruntaiele cuburi măricele.
Fierbem carnea, slănina, organele fără ficat și la foc mediu până sunt gătite bine, până cade carnea de pe os.
Punem ceapa la călit în unt cu puțină sare până se înmoaie.
Adăugăm ficatul, usturoiul, cimbrul și mal lăsăm să fiarbă încă 20 de minute la foc mic. Lăsăm să se tempereze ușor.
Scoatem foile de dafin și codițele de la cimbru afară, adăugăm bucățile de carne, smântâna, apă în care a fiert carnea și trecem totul printr-un blender. Trebuie să obținem o compoziție lichida asemeni aluatului de clătite.
Dăm gustul final cu sare si piper.
Punem în borcane.
Într-o oală încăpătoare punem un prosop îndoit în două si așezăm borcanele, turnăm apă peste ele până la nivelul capacelor, acoperim cu un alt prosop și fierbem la foc mic 30 de minute din momentul în care au început să clocotească apa.
Scoatem borcanele si le învelim astfel încât să se răcească de la sine.
Gata de servit, așadar nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă si poftă bună!
Pentru multe alte rețete de gustări cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea aperitive click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.