Piure de castane cu frișcă, amintirile dulci din copilărie
Unele din cele mai frumoase din amintiri din copilărie, erau duminicile, și fără excepție după ce veneam de la biserică ne opream la cofetărie. Cu mic cu mare ne holbam la vitrina plină ochi de prăjituri care mai de care, deși fiecare în sinea noastră știam ce ne dorim, doar că ne uitam ca nu cumva să apără vreo noutate și să o ratăm. Așa s-a întâmplat și prima data când niște cupe de inox, cele în care serveam înghețata de obicei conțineau altceva, o cremă și niște frișcă. Am întrebat repede ce e acolo și răspunsul a venit promt “piure de castane cu frișcă” Am fost tare nerăbdător să gust, să văd cu ce se mănâncă :)))
Am rămas îndrăgostit de acel piure cu gust ușor de vanilie, ușor dulce și cu frișcă naturală. De atunci parcă așteptam următoarea duminică 🙂
Astăzi plimbându-mă printr-un supermarket, am văzut castanele și instant am zis ca trebuie să fac piure de castane cu frișcă, amintirile dulci din copilărie, și a ieșit o bunătate pe care vă invit să o faceți și dumneavoastră acasă.
Ingrediente piure de castane cu frișcă, amintirile dulci din copilărie:
Mod de preparare piure de castane cu frișcă, amintirile dulci din copilărie:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Cu ajutorul unui cuțit mic vom cresta partea bombată a castanei. Le aranjăm într-o tavă cu hârtie de copt cu partea crestată în sus și le punem la cuptor pentru 50 de minute.
După trecerea timpului le scoatem într-un castron și îl acoperim cu un prosop pentru 10-15 minute.
Trecem la decojirea castanelor, luăm și pielița jos, atât cât ne permite, sunt unele care nici în ruptul capului nu vor să lase pielița deoparte 🙂
Le punem la fiert cu apa pentru 20-25 de minute, apoi adăugăm zahărul și sarea. Mai fierbem până lichidul din oală se reduce la jumătatea din cantitatea inițială.
Trecem totul printr-un blender de bucătărie, până obținem o pastă fină și omogenă.
Punem totul din nou la fiert, adăugăm extractul de vanilie și mai fierbem la foc mic 3-5 minute.
Nu vă speriați dacă a ieșit prea moale, se va întări după răcire.
Într-un castron bine degresat batem frișca până la suprafața vasului lasă forme ușoare, adăugăm zahărul pudră și continuăm să batem până se întărește. Aveți grijă să nu o bateți prea mult, că se va tăia.
Servim în cupe piureul de castane cu frișcă bătută deasupra. Spor la treabă și poftă bună!