Baza desertului este un blat cu nucă, bogat și ușor crocant, care adaugă o textură aparte fiecărei îmbucături. Acesta este acoperit cu o cremă fină de ciocolată, densă și catifelată, care completează perfect gustul nucii, vișine suculente, care adaugă o notă acrișoară și echilibrează dulceața prăjiturii.
prăjitură e completată cu un blat de vanilie, tăiat în trei straturi subțiri, care oferă un contrast delicat și o textură aerată. Întregul desert este finisat cu un strat fin de cremă de ciocolată și blat cu nucă fărâmat, adăugând un aspect sofisticat și un gust intens.
Această prăjitură este ideală pentru ocazii speciale, având un gust complex, echilibrat și o prezentare deosebită. Se servește rece, pentru ca straturile să se întrepătrundă perfect, oferind o experiență culinară de neuitat.
Cum facem Prăjitură cu nucă, vișine și ciocolată
Ingrediente pentru blatul de nucă:
8 albușuri
Un praf de sare
150 g zahăr tos
250 g nucă măcinată
60 g făină albă tip 000
8 ouă întregi
Ingrediente pentru blatul de vanilie:
9 ouă
1 praf de sare
100 ml ulei de floarea soarelui
80 ml apă rece
1 linguriță extract de vanilie
1800 g zahăr tos
230 g făină albă
Ingrediente pentru crema de ciocolată:
600 ml lapte cu 3,5% grăsime
100 g zahăr tos
120 g unt cu 80% grăsime
60 g amidon alimentar
1 lingură extract de vanilie
180 g ciocolată neagră cu 60% conținut de cacao
200 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35-36% grăsime
30 g zahăr pudră
250 g vișine congelate/compt/proaspete dar foarte bine scurse.
Mod de preparare pentru blatul cu nucă:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de cuptor cu hârtie de copt cu dimensiunea de 28/39 cm.
Într-un bol amestecăm făina cu nuca măcinată și o dăm deoparte.
Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o bezea lejeră, apoi adăugăm treptat zahărul și continuam să mixăm până bezeaua dine fermă, lucioasă și zahărul este complet topit.
Încorporăm în 2-3 transe amestecul de nucă în bezea și amestecăm lejer cu o spatulă cu mișcări largi de jos în sus.
Turnăm în tavă tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru 22-25 de minute.
Scoatem pe un grătar și îl lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru blatul de vanilie:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 28/35 cm
Mixăm gălbenușurile cu uleiul, apa și extractul de vanilie până se spumează ușor.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 20-21 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 2-3 minute în tava în care s-a copt, apoi îl răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Dăm blatul la rece pentru jumătate de oră. Facem asta ca să îl putem felia mai bine.
Tăiem blatul în 3 părți egale.
NOTĂ: Mare atenție să nu coaceți mai mult decât este nevoie ca se va usca. Ideal ar fi ca blatul să stea la frigider măcar 2 ore, se va tăia mult mai ușor.
Mod de preparare pentru cremă:
Dizolvăm amidonul în 100 ml de lapte.
Rupem ciocolată bucăți.
Punem 500 de lapte cu zahărul și extractul de vanilie într-o crăticioară la fiert.
Când ajunge în punctul de fierbere, oprim focul adăugăm amidonul dizolvat amestecând într-una să nu facă cocoloașe. Pornim di. Nou focul la minim spre mediu și continuam să amestecăm până începe din nou să clocotească.
Adăugăm untul la temperatura camerei și omogenizăm.
Încorporăm și ciocolata si amestecăm până când și aceasta este complet topită iar crema omogenă.
O acoperim cu o folie și o dăm la rece pentru minim 2 ore.
Batem smântână împreună cu zahărul pudra până se întărâte și capătă consistența potrivită. Nu mixați mai mult ca riscați să o tăiați.
Încorporăm frișca treptat în cremă de ciocolată rece și amestecăm ușor astfel încât să obținem o cremă fină și omogenă. O dăm la rece.
Asamblare:
Împărțim crema astfel:
Din cantitatea totală scoatem o treime și o dăm deoparte.
Crema rămasă o împărțim în 3 părți egale.
Decupăm blatul cu nucă după cel de vanilie și îndepărtăm marginile. Marginile le dăm prin robot să obținem un crumble.
Punem blatul de nucă, o treime din cremă, nivelăm, distribuim uniform vișinele. Punem unul din blaturile de vanilie și presăm ușor astfel încât să facă priză, o parte de cremă din cele 3 și tot așa până terminăm cu crema ultimul strat.
Presărăm deasupra crumble-ul de nucă din capetele de la blatul cu nucă și dăm la frigider musai până a doua zi. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.