Bun găsit azi facem Prăjitura Reciclată, un deliciu din cele rămase în urma comenzilor prea mari sau chiar gătitului în exces.
Probabil că cei mai mulți dintre noi de sărbători facem sau primim o grămadă de prăjituri care sfârșeau undeva pe un platou și nimeni nu se mai atinge de ele. Ei uite că le puteți da o a doua șansă și rezultatul va fi unul chiar surprinzător de bun.
Mie nu îmi place să fac risipă, așa că mai toate bucatele sunt recondiționate și reproduse sub diferite forme. Așa s-a întâmplat și acum când am strâns câteva capete de prăjituri, mai niște stafide, rahat, ciocolată și din fiecare aveam câte puțin și nici să le arunc nu vroiam dar nici nu îmi ajungeau pentru ceva anume. Așa că le-am dat o nouă viață sub denumirea prăjiturii reciclate iar rezultatul a fost de-a dreptul fantastic, ba chiar am început să ne batem pe ea.
Deși ideal ar fi să gătim exact numărul de porții de care avem nevoie, mai niciodată nu ne iese, așa că nu aruncați, încercați să le faceți sub o altă formă care să vă bucure și cu aceasta ocazie salvați și bani și planeta.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare pentru aluat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Punem ouăle cu laptele, sarea, zahărul, zahărul vanilat într-un castron și le amestecăm cu un tel până se topește zahărul.
Încorporăm untul și omogenizăm.
Adăugăm treptat făina peste amestecul lichid și amestecăm cu ajutorul unei spatule până aceasta devine ineficientă, apoi frământăm rapid cu mâna.
Punem într-o folie și dăm la rece pentru jumătate se oră.
Mod de preparare pentru umplutură:
Tăiem bucăți mari prăjiturile.
Tăiem rahatul și fructele uscate grosier.
Batem ouăle împreună cu 250 ml de lapte până obținem o compoziție omogenă.
Punem toate ingredinetele într-un castron mai puțin compoziția de lapte, nuca și cacaua.
Turnăm compoziția de lapte peste ingredientele uscate și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule. Dacă este prea uscată, mai adăugăm diferența de lapte sau chiar mai mult.
După gust putem să mai adăugăm cacao și nuci, după care verificăm cât de umedă este compoziția. Ea ar trebui să iasă ușor mai moale decât compoziția salamului de biscuiți. Să se poată turna și nivela. Acest aspect ține de rezultatul final al compoziției dintre foi.
Asamblare:
Tapetăm o tavă cu margini înalte de cuptor cu hârtie de copt cu dimensiunea de 25/35 cm.
Împărțim aluatul în 2 părți egale și pe un blat de lucru presărat cu făină întindem foile cu 2 cm mai mari adică 27/36. Facem asta pentru ca să nu avem colțuri sau margini neacoperite de aluat.
Punem o foaie jos, turnăm umplutura și o distribuim uniform pe toată suprafața foii, după care o nivelăm.
Punem peste cea de-a doua foaie și înțepăm din loc în loc cu furculița. Coacem 50-55 de minute sau până se rumenește frumos!
Lăsăm să se răcească în tava în care s-a copt, porționăm, pudrăm cu zahăr și este gata de servit 🙂